Wat te doen als je Facebookaccount gehackt is

Sociaalnetwerksite Facebook voert zijn beveiliging steeds op, maar toch worden nog veel gebruikers slachtoffer van hackers en spammers. Wanneer je Facebookprofiel plots obscure links naar je vrienden stuurt, uit zichzelf pagina's 'leuk' vindt of plots overspoeld wordt door spam, dan is je account overgenomen.

De Huffingtonpost zette even op een rij wat je in dergelijke gevallen moet doen, en hoe je kan voorkomen dat je account wordt overgenomen.

1. Verander je wachtwoord
Wanneer een persoon of een programma toegang heeft tot jouw account, moet je meteen je paswoord veranderen in je account settings. Let erop niet op al je internetaccounts dezelfde logins en paswoorden te gebruiken! Vermijd voor de hand liggende paswoorden zoals de naam van je huisdier, je straat of je partner.

2. Verifieer je account
Wanneer je denkt dat iemand anders toegang heeft tot jouw Facebookaccount, kan je met de Roadblockfunctie je identiteit verifiëren en je profiel beveiligen.

3. Beveilig je verbinding
Een recent beveiligingssnufje is de logingoedkeuring, waarmee je ervoor kan kiezen om een beveiligingscode te moeten invoeren telkens je inlogt vanop een nieuw toestel. De code kan je naar je gsm laten sturen als sms. Wie zijn gsm-nummer niet aan Facebook wil geven, kan er ook voor kiezen de loginverwittiging in te schakelen bij 'account security'. Wanneer er dan een login van een onbekend toestel is geweest, krijg je daarvan een melding. Schakel in dat menu sowieso de optie in om te surfen via een beveiligde https-verbinding

4. Verwijder louche apps
Denk bij het toelaten van programma's even na of je de makers van de software echt toegang wil geven tot jouw profielgegevens. Veel spammers gebruiken louche programma's om toegang te krijgen tot jouw profiel en het zelfs over te nemen. Wanneer je toch een verkeerde app hebt toegelaten, kan je die achteraf nog verwijderen bij 'Apps, Games and Websites' bij 'privacy settings'. Je kan er ook zien tot welke gegevens ogenschijnlijk onschuldige programma's allemaal toegang hebben. Je kan in dat menu ook alle platform-apps, -games en -websites uitschakelen, en instellen welke informatie van jouw profiel beschikbaar is voor apps die je vrienden gebruiken.

5. Wis spamberichten
Wanneer iemand spam post op jouw profiel, verwijder dat bericht dan meteen. Zo voorkom je dat iemand van je vrienden erop klikt.

6. Pas je interesses aan
Wanneer je een louche pagina hebt 'leuk gevonden', kan je die opnieuw verwijderen bij je interesses en activiteiten.

7. Waarschuw Facebook
Wanneer je vermoedt dat je account is gecompromitteerd, kan je Facebook op verschillende manieren waarschuwen. Om privacy-inbreuken te melden, kan je rechtstreeks mailen naar privacy@facebook.com, en phishingaanvallen kan je melden via het 'phishing report'. Ook kwaadaardige links of sites kan je doorgeven.

8. Beveilig je computer
Wanneer er kwaadaardige software op je computer staat, kan die ook toegang krijgen tot jouw Facebookprofiel. Beveilig daarom je toestel, en scan het regelmatig met een betrouwbare virusscanner.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.