Wat staat er deze week in de weekbladen?

De grenzen van Europa, de pr van jihadisten en het spoor van James Baldwin

Beeld Elsevier

En daar is hij weer, Frans Timmermans.

Elsevier

Elsevier doet een (geslaagde) poging zijn succes te verklaren en drukt de tekst af van de H.J. Schoo-lezing die de populaire minister dinsdag in Amsterdam hield.

Een gelukje, voor Elsevier. Al een half jaar geleden was Timmermans gevraagd om te komen praten over de oostgrens van Europa.

Timmermans is ook als schrijver getalenteerd. 'Als deze zomer ons iets leert, dan is het dat de grens van Europa soms dwars door de Haagse Schilderswijk loopt, soms tussen de fracties in het Europees parlement en soms in Oekraïne, soms in de banlieus van Parijs, soms in het collectieve onvermogen op te staan voor de verdediging van onze waarden.'

Vrij Nederland

Vrij Nederland interviewde het hoofd van de geheime dienst AIVD, Rob Bertholee, over jihadisten en hun bestrijding. 'Het is te ziek voor woorden', is de ronkende kop op de cover en boven het verhaal.

De lezer wordt enigszins op het verkeerde been gezet. Bertholee heeft het op dat moment niet over jihadisten, maar over de mensen die de executie van James Foley bekijken en vervolgens liken.

De interviewers confronteren Bertholee onder meer met de 'achterhaalde lijstjes' en profielen waarmee potentiële jihadisten zouden kunnen worden herkend. Het toch wat wonderlijke antwoord van de AIVD-baas: 'Maar de would be jihadisten zijn niet allemaal dom. Die zien dat lijstje ook en denken: ik kan mijn baard ook pas in het vliegtuig laten staan. Ze zijn steeds professioneler.'

Het hoofdbestanddeel van VN is een omvangrijke fotografiespecial, 'Het water & wij.' Het is alsof het weekblad even op adem moet komen, aan de vooravond van een restyling.

Hoofdredacteur Van Exter bereidt de lezers angstvallig voor op de veranderingen. 'Alsof een binnenshuisarchitect met een designbril onaangekondigd je behaaglijke woonkamer onder handen heeft genomen.' De slachtoffers van de vernieuwing worden ook genoemd: de interviewrubriek Zin & Zonde en de mediacolumn van Elma Drayer verdwijnen.

De Groene Amsterdammer

In De Groene Amsterdammer staat een fraai essay van de Nigeriaans-Amerikaanse schrijver Teju Cole. Hij volgde het spoor van James Baldwin die zestig jaar geleden een reis naar Zwitserland maakte om na te denken over de blanke superioriteit.

Ook het verhaal over 'Jihad-pr' valt op. Oftewel: hoe 'coole, westerse jihadi's' met beeldtaal angst zaaien. Een Duits-Egyptische socioloog betoogt dat het niet nieuw is: 'De mediasering is altijd onderdeel van de jihad geweest. Wat IS nu in praktijk brengt op het gebied van jihad-propaganda, is het logische eindstation.'

In een reportage over de Russische gemeenschap (goed idee) in Nederland komt ook een landgenoot aan het woord, een zakenman. Hij is de honorair-consul van een Russisch consulaat dat onlangs in Maastricht werd geopend.

Volgens hem klopt ons beeld van Rusland totaal niet met de werkelijkheid. De inlijving van de Krim is bijvoorbeeld 'heel wettelijk' verlopen.

En: 'Vladimir Poetin is netjes, eerlijk, fatsoenlijk, hij leeft sober en werkt keihard.' Duidelijk de afgelopen maanden niet naar minister Timmermans geluisterd, deze Constantijn van Vloten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden