Vooruitblik

Wat staat er deze editie te gebeuren op het Festival Oude Muziek?

Retoriek is dit jaar het festivalthema. Op de ‘getijdendag’ krijgt de bezoeker in zes concerten een dag uit het leven van een kloosterling voorgeschoteld.

Ensemble Correspondances Beeld JM Berns
Ensemble CorrespondancesBeeld JM Berns

Of het Festival Oude Muziek het belangrijkste festival is voor de klassieke muziek in Nederland, hangt af van je definitie van ‘klassieke muziek’. De componisten die sinds de eerste helft van de 19de eeuw tot de ‘klassieke periode’ worden gerekend – Haydn, Mozart, Beethoven – ontbreken immers vrijwel altijd.

Op het Festival Oude Muziek staat muziek centraal die vaak pas in de vorige eeuw of onlangs is herontdekt, muziek uit de Middeleeuwen, Renaissance en Barok, tot pakweg 1750. Er klinken altijd wel stukken die vrijwel zeker niet eerder in Nederland te horen zijn geweest. Uitgevoerd in de historische kerken van het Utrechtse stadscentrum en in TivoliVredenburg.

Eva Saladin, 13 augustus 2021, Amsterdam, Fotografe Pauline Niks. Nederlandse barokvioliste Eva Saladin, (Woonachtig in Zwitserland) wordt artist in residence van het Festival Oude Muziek in Utrecht. Beeld Pauline Niks
Eva Saladin, 13 augustus 2021, Amsterdam, Fotografe Pauline Niks. Nederlandse barokvioliste Eva Saladin, (Woonachtig in Zwitserland) wordt artist in residence van het Festival Oude Muziek in Utrecht.Beeld Pauline Niks

Het festival komt voort uit de beweging van onderzoekende musici die vonden dat je de klankwereld van een componist alleen recht kon doen als je zijn (of haar) muziek speelde op het instrumentarium en volgens de speelwijzen die de componist zelf had gekend. Van een nichefestival groeide het uit tot een tiendaags evenement met 70 duizend bezoekers in 2019.

Vorig jaar was er een noodeditie in meerdere steden. Dit jaar zit het programma met 147 concerten, lezingen en andere activiteiten weer ouderwets vol, en keren geliefde groepen als Vox Luminis en Capriccio Stravagante terug. Het festivalthema is Let’s talk. In de barok werd elke compositie beschouwd als redevoering: om sterke emoties op te wekken, werden allerlei retorische trucs uit de kast gehaald. Het thema wordt onder meer uitgediept in talkshows met letterkundige Frits van Oostrom.

Naast Eva Saladin is Sébastien Daucé van Ensemble Correspondances artist in residence. Hij is onder meer te horen in het openingsconcert (met Membra Jesu nostri van Dieterich Buxtehude) en in het aangrijpende oratorium Jephte van Giacomo Carissimi. Ook bijzonder is de ‘getijdendag’ in de Willibrordkerk, een soort festival in het festival, waarbij je in zes concerten een dag uit het leven van een kloosterling krijgt voorgeschoteld.

Wie het nog niet aandurft om naar een festival te gaan: ook aan de thuisblijvers wordt gedacht met eMTV, Early Music Television. Dagelijks worden via de website oudemuziek.nl concerten en lezingen gestreamd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden