Wat nu Roodkapje? Roodkapje wat nu?

Bart Deuss

De sprookjesheldin draagt dat befaamde rode kapje liever niet, en krijgt genoeg van altijd maar koekjes brengen naar grootmoeder. Wat nu Roodkapje? Roodkapje wat nu van De Citadel uit Groningen haalt het bestaande sprookje uit elkaar en bevraagt de strekking ervan.

Op een fel oranje speelvloer bewegen de vier acteurs zich onder een overspanning, waaraan uit doek vervaardigde decorstukken hangen. Gestileerde bomen, een stuk van een raam waarachter de ‘moeder van’ haar dochter nakijkt als die op weg gaat naar grootmoeder.

De jonge titelfiguur heeft van meet af aan geen zin in dat kriebelende rode kapje en ze heet trouwens heel anders. ‘Roodkapje’ vraagt zich af wat ze in dat verhaal doet, wil haar eigen pad volgen en eigenlijk het liefst dat sprookjesbos verlaten om zo in de echte wereld terecht te komen. Maar ze ontmoet een jongen die juist erg gesteld is op dat sprookjesbos met al zijn dieren en natuurschoon.

Het contrast tussen deze twee, die verliefd op elkaar worden, staat symbool voor de eeuwige tweestrijd van de mens; dromen en verlangen versus de nuchtere werkelijkheid. De jongen en het meisje ontsnappen uiteindelijk toch uit dat wonderlijke bos.

De acteurs volgen van meet af aan een uitgemeten, ritmisch en muzikaal stramien. De op klassieke klanken geënte muziek ondersteunt de sprookjesatmosfeer, tekst en handeling breken die juist af. Bezwaar is dat de constructie van het geheel opzichtig aanwezig is, hetgeen hem vooral in de tekst zit. Ook houdt de muzikale regie van Frederieke Vermeulen aan het einde geen stand; tekst en concept verliezen elkaar uit het oog.

De kinderen in de zaal zuchten nu en dan onder de herhalingen (‘Roodkapje’ spoelt de vertelling regelmatig terug om haar levenspad een andere wending te geven), sommigen zien daar wel de lol van in. De deconstructie van het sprookje leidt tot verwarring en bevraagt daarmee de sprookjesachtige verdeling tussen goed en kwaad.

Theater De citadel. Tekst Janine Hoekstein. Regie Frederieke Vermeulen. Vanaf 7 jaar. T/m 8 december.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden