Wat moeten we met die stront?

Publicatie Endstra-tapes dient de openbaarheid..

Oscar van den Boogaard

Binnenkort kunnen de rechten van The Endstra-Tapes worden verkocht aan Hollywood. Het is ook allemaal te spannend voor woorden. En zo on-Nederlands. Afpersing, executies op straat, gesprekken in een gepantserde BMW. Om te smullen!

De media hebben hun werk schitterend gedaan. Iedereen spreekt erover. Laten ze vooral geen argumenten gebruiken als 'journalistiek belang'. Wat betekent dat eigenlijk? Het belang van de journalist? Het belang van de lezer? Van Endstra? Van Holleeder? Is journalistiek belang alles maar de wereld in knallen? Een riool zonder zuiveringsinstallatie. Wat moeten we met die stront? Het laten voor wat het is.

De gespreksverslagen van wat Endstra de politie vertelde, zouden de openbaarheid dienen? Wat is openbaarheid? Is dat hetzelfde als De Waarheid? De Objectiviteit? De Mensen? Het probleem van de media is dat ze opinies als feiten presenteren. Helaas is niet iedere lezer in staat zelf het kritische werk te doen.

Bram Moszkowicz, advocaat van Holleeder, noemt de publicatie van de tapes een 'trial by newspaper' die de belangen van zijn cliënt schaadt. 'Mijn cliënt staat te boek als een monster.' Moszkowicz heeft er natuurlijk belang bij zijn cliënt als slachtoffer af te schilderen. De publicatie is munitie voor zijn verweer. Hij bouwt zijn lijstje strafverminderende omstandigheden vrolijk op. Volgens hem is het voor rechters straks 'een bijna bovenmenselijke' taak nog onbevangen te oordelen.

Wat een compassie! Ik denk dat hij het vermogen van rechters onderschat. Net zoals het OM, dat zo geschrokken op de publicatie reageert - omdat het bang is dat rechters zich erdoor zouden laten beïnvloeden. Een rechter laat, anders dan de pers, en blijkbaar ook het OM, zijn hoofd niet zo snel op hol slaan. Hij kent, anders dan de journalist en andere leken, het verschil tussen gesprekken met politiemannen op de achterbank van een auto en een echt verhoor - en dat van een verklaring onder ede voor de rechtbank. Het werkelijke openbaar belang wordt gediend door de onafhankelijke rechter die als enige objectief probeert te kijken naar de feiten. Los van wat de pers en het publiek uitkramen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden