'Wat mij fascineert zijn menselijke verhoudingen'

Musiceren en boeken lezen, gaat dat samen? Quirine Viersen (1972), celliste: 'Lezen brengt je in een andere wereld.'..

'Ik lees nu Spieltrieb van Juli Zeh. In het Duits, ja, want dat is zo'nbeetje m'n tweede moedertaal geworden. Dat komt: mijn laatste leraar,Heinrich Schiff, is een Oostenrijker, ik heb een duobaan met de Duitsepianiste Silke Avenhaus, en mijn privé-partner is een Oostenrijker. Hetis een briljant geschreven roman, soms heel moeilijk, maar wel prachtig eningenieus. En Juli Zeh is nog zó jong, een jaar jonger dan ik! Als kindben ik al vroeg met lezen begonnen. Ik vond het heerlijk Al m'nkinderboeken heb ik nog. Nu lees ik heel veel door elkaar, maarvoornamelijk romans. Wat mij daarin vooral fascineert zijn de menselijkeverhoudingen, hoe mensen met elkaar omgaan, dat is iets wat mij ook in hetdagelijks leven erg interesseert. Ik lees ook graag thrillers - PatriciaCornwell, Nicci French, Henning Mankell. Lievelingsauteurs heb ik nietecht. Ik heb soms wel sterke fases, bijvoorbeeld met Paulo Coelho, van wieik alles heb gelezen, en met Theodor Fontane, die ik erg goed vind. Mijnfavoriete thrillerauteur is Henning Mankell. Soms lees ik een paar boekentegelijk - ik ben nu ook bezig in Die Kunst des Liebens van Erich Fromm.

Per jaar? Tsja. Een stuk of twintig denk ik. Lezen doe ik vooral in detrein of in het vliegtuig. Soms, een enkele keer, tussen repetitie enconcert. En 's avonds, vlak voor het slapen gaan. Het aantrekkelijke vanhet lezen van romans is dat het je in een heel andere wereld brengt, dewereld van de verbeelding. En daar kun je veel van leren, het verschaft jesoms nieuwe inzichten die je ook in je eigen leven kunt gebruiken. Dat boekvan Juli Zeh bijvoorbeeld: dat geeft een heel scherp beeld van eenverwrongen werkelijkheid die zo hard is, zo schrijnend - daar ga je overnadenken.

De connectie tussen muziek en romans is dat ze allebei te maken hebbenmet fantasie, ze roepen beelden op die een verhaal vertellen. Dat zeg ikook altijd tegen mijn leerlingen: je moet proberen beelden te vormen vande muziek die je speelt, en daarmee een verhaal vertellen. Het basisverhaalis natuurlijk van de componist, maar het uiteindelijke verhaal is aan deinterpreet om het te vertellen. Daarmee moet je je publiek zien mee tekrijgen. Zo ligt het volgens mij bij schrijvers ook.

De musici die ik ken, lezen over het algemeen heel veel. Ik weet nietof dat iets te maken heeft met de wereld van de klassieke muziek, maar datzou heel goed kunnen. Het geijkte cadeau onder mijn vriendinnen is in iedergeval een boek.

Wat ik wel jammer vind - en dat klinkt waarschijnlijk heel oubollig -is dat de jeugd van nu niet zo heeft leren lezen als de jeugd van mijngeneratie. Mijn vriend heeft een zoon van achttien, die zit op de bank,zonder boek, want die leest niet. Dat vind ik zo jammer! Ik vind hetfantastisch om een kind met een boek te zien. Maar dat zie je nog maar heelweinig. De tv, de computer, al die computerspelletjes drukken het lezenweg. Ik ben weleens bang dat dat ten koste zal gaan van de fantasie vankinderen.'

Wim Wirtz

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden