Wat kwam er de week voor moois langs in het cultuuraanbod?

Wat kwam er de laatste dagen voor moois bij in het cultuuraanbod? De Volkskrant-specialisten kiezen hun favorieten, van ontwapenende fotografie in Zwolle tot poëtische mediakunst in Schiedam.

Patrick van den HanenbergKarin VeraartArno HaijtemaJoris HenquetSacha Bronwasser en Mark Moorman
Dirk van Dijck en Wouter Hendrickx. Beeld Kurt van der Elst
Dirk van Dijck en Wouter Hendrickx.Beeld Kurt van der Elst

1 Theater: De moed om te doden door Toneelhuis. Tournee t/m 20/12.

Geen grote multimediale productie over politieke machtswellust in mondiale context voor Toneelhuis-regisseur Guy Cassiers dit keer. Met De moed om te doden van de Zweedse schrijver Lars Norén keert Cassiers terug naar het huiskamerdrama, waarin op de vierkante meter een kleine maar felle machtsstrijd wordt uitgevochten: die tussen vader en zoon. Verrassende, geslaagde keuze van Cassiers en fraai acteerwerk van Dirk Van Dijck en Wouter Hendrickx, die het freudiaanse thema tot in de finesses uitspelen.

Theater

De moed om te doden

2 Beeldende kunst: Geert Mul - Match Maker, 25 jaar Mediakunst. Stedelijk Museum Schiedam, t/m 12/2.

Geert Mul: begonnen als Rotterdamse vj, daarna mediakunstenaar geworden in de kwart eeuw waarin 'de beeldcultuur' een begrip werd. Dus het grootste overzicht tot nu toe van zijn werk bestaat uit ontstellend veel beeld. Uit eigen archief, televisie wereldwijd en natuurlijk van internet, dat de sluizen pas echt openzette. Dat je niet in beelden verdrinkt, is te danken aan Muls poëtische, ordenende hand en zijn muzikaliteit. Zelfs met de ogen dicht valt er veel te genieten.

Beeldende kunst

Geert Mul - Match Maker

3 Theater: Koning van de Lach door Martijn Koning. Tournee.

Na het zien van het stand-up-cabaretprogramma van Martijn Koning kun je proftennissers nooit meer serieus nemen en weet je niet wat een beroerder beroep is: het uitdelen van de Metro of het aftrekken van dolfijnen in het Dolfinarium. Maar je weet wel dat je een geweldige avond hebt gehad propvol goede grappen.

Theater

Koning van de lach

4 Fotografie: Claire Felicie: Only The Sky Remains Untouched. De Fundatie, Zwolle, t/m 15/1.

Fotografe Claire Felicie doet een geslaagde poging de 'onzichtbare verwondingen' zichtbaar te maken die militairen kunnen oplopen tijdens hun missies. Ex-militairen met posttraumatisch stresssyndroom poseren voor haar op een veldbed, in de kille omgeving van een verlaten munitiefabriek. Grimmige en ontwapenende zwart-witfotografie.

Fotografie

Claire Felicie

5 Cabaret: Vrijdag & Sandifort - Vrijdag vs. Sandifort, tournee t/m 27/5.

Rastypeurs Remko Vrijdag en Martine Sandifort zijn in topvorm in hun derde voorstelling, met een nieuwe stoet aan personages aan wie een flinke steek loszit. In hun terugkerende sketch over de jongen die een verjaardagscadeautje zoekt, bereiken ze een Arjan Ederveen-achtig niveau van absurde meligheid. Anderhalf uur dubbel liggen van het lachen eindigt met een ontroerende muzikale finale waarin Sandifort schittert.

Cabaret

Vrijdag & Sandifort

6 Fotografie: Amsterdam 1900. Foto's van Olie, Breitner, Eilers en tijdgenoten, Stadsarchief Amsterdam, t/m 5/2.

Rond de eeuwwisseling veranderen de technische mogelijkheden van de fotografie, net op tijd om de energie en de dynamiek van de snel groeiende hoofdstad vast te leggen. Schitterende verzameling foto's uit vele archieven, die het leven binnens- en buitenshuis vastleggen. Grote verrassing zijn de onbekende en anonieme meesters die hier naast de grote drie (Breitner, Olie en Eilers) worden getoond.

Fotografie

Amsterdam 1900

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden