Wat kost een programma bij de NPO? 70 duizend euro voor Heel Holland Bakt

De publieke omroep demonstreert vandaag, een dag voor het Kamerdebat, tegen de voorgenomen bezuinigingen. De NPO verdeelt het geld dat de publieke omroepen uit Den Haag ontvangen. Maar wat kosten al die programma's nou eigenlijk?

Robert van Beckhoven en Janny van der Heijden tijdens de programmapresentatie van Heel Holland Bakt, van omroep MAX.Beeld anp

De NPO wil niet bekendmaken hoeveel televisieprogramma's kosten. Hoewel het informatie is die de belastingbetaler wellicht zou kunnen gebruiken om een standpunt over de bezuinigingen te bepalen, zijn concurrentieoverwegingen belangrijker.

De NPO verdeelt het geld dat de publieke omroepen uit Den Haag ontvangen. De coördinatoren doen dat op basis van de zogenoemde geld-op-schemasystematiek - Hilversums jargon voor een tijdstip met een budget. Zij bepalen bijvoorbeeld dat Nederland 2 op maandagavond tussen negen en tien uur een journalistiek programma moet hebben en stellen vast hoeveel dat programma mag kosten.

Vrees voor onderhandelingspositie
De omroepen kunnen intekenen op dat tijdslot. De omroep die het beste voorstel doet, mag het programma gaan maken voor het geld dat door de NPO is vastgesteld. Op die wijze wordt het programmaschema gevuld en het mediabudget verdeeld.

Jan Slagter, directeur van Omroep MAX, bevestigt dat de geheimzinnigheid voorkomt uit vrees voor de onderhandelingspositie met producenten. 'Maar', zegt hij, 'ik wil best wat bedragen noemen. Hoogstaand drama zoals Moeder ik wil bij de revue kost ongeveer 250 duizend euro per aflevering.'

Voor Heel Holland bakt betaalde Omroep MAX 70 duizend euro per uitzending. 'Dat lijkt veel, maar televisie maken kost nou eenmaal geld. The Great British Bake Off werd door de BBC voor drie keer zo veel geproduceerd', zegt Slagter. 'Ook RTL had interesse in Heel Holland bakt, maar wilde er geen 70 duizend euro voor betalen. Het programma zou dagelijks in de zomer worden uitgezonden om acht uur 's avonds. Dat is niet interessant voor adverteerders.'

Onderzoeksjournalistiek en dramaproducties
Het goedkoopste programma is MAX Geheugentrainer, dat duizend euro per dag kost. Voor het onderzoeksjournalistieke programma Zwarte Zwanen, waarin Cees Grimbergen onderzoek deed naar de pensioenen, betaalde Slagter ongeveer 60 duizend euro per aflevering.

'Onderzoeksjournalistiek en dramaproducties zijn duur', zegt Slagter. 'Maar ze behoren juist tot de taken van de publieke omroep.'
Lennart van der Meulen, directeur van de VPRO, doet ook niet geheimzinnig over de kosten van zijn programma's. Zo kost Buitenhof elke zondag 30 duizend euro. Afleveringen van Tegenlicht, Zomergasten en 24 uur met zijn begroot voor rond de 90 duizend euro. Het veelgeprezen Nederland van boven is 10 duizend euro duurder.

MAX-directeur en presentator van het programma MAX Geheugentrainer.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden