Column Aaf Brandt Corstius

Wat ik heel ergerlijk vind, is het parfum Girls Can Do Anything van Zadig & Voltaire

Wat ik heel ergerlijk vind, naast allerlei andere dingen, is het parfum Girls Can Do Anything van Zadig & Voltaire. Zadig & Voltaire is een Frans merk dat dure dingen maakt, zoals zachte truien, leren tasjes en hoge hakjes, vaak met een doodskop erop of met ingewikkelde stiksels en sluitingen, en hij staat op mijn lijst van ‘winkels waar ik vaak ingegaan ben maar nog nooit iets heb gekocht dus daarom ga ik er niet meer naar binnen’. (Maak die lijst ook eens! Scheelt tijd.)

Zij hebben nu een parfum uitgebracht dat Girls Can Do Anything heet, en de affiches hangen door de hele stad, en daarop zie je een meisje, ik neem aan een girl die can do anything, die in hurkzit op een skateboard zit, haar handen losjes over elkaar en haar blik op ‘zal me allemaal aan me reet roesten’. En daaronder het roze parfum in een flesje.

Nu vind ik het op zich knap als iemand in hurkzit op een skateboard kan zitten, ja, het wijst er bijna op dat girls inderdaad can do anything, maar het is zo ergerlijk allemaal. Want dit past in de hele feminismemode. En die houdt in: er is nu een lekkere verse golf boos feminisme gaande en daar gaan modeontwerpers dan meteen kleren van maken. En roze parfummetjes.

Dus: T-shirts met Feminist erop, of met de tekst The Future is Female, of The Future is Female and African (twee vliegen in een klap), of gewoon, lekker lui, zes keer het woord Feminism onder elkaar op een hemd. Ook gezien.

Ik weet niet wat ik erger vind: de modeontwerpers die ineens dachten: vrouwendingetjes zijn cool, we zetten vrouwendingetjes op T-shirts, of de vrouwen die die T-shirts kopen.

Want begrijp me niet verkeerd, ik ben helemaal voor het feminisme, maar iemand die een duur shirt koopt waarop Wild Feminist staat – nee. Als feminist moet je toch neerkijken op dat soort T-shirts? Niet op mode an sich, nee, dat juist niet, maar op T-shirts die jou worden aangepraat omdat je zo’n vrouwtje bent dat haar mening van haar T-shirt haalt, of, erger nog, dat denkt dat ze een wilde feminist is omdat het op haar shirt staat.

En Girls Can Do Anything is helemaal niet waar. Boys ook niet, trouwens. Niemand kan alles, dat is nu eenmaal de harde waarheid. Dat vind ik wel een leuk opschrift voor een T-shirt trouwens, maar niemand die daar eens wat mee doet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.