DagboekfragmentH.A.L. Hamelberg

Wat het getal 4307 op zee te zeggen heeft

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Atlantische Oceaan, 1 november 1855.

Te 4 uren zijn wij in de nabijheid van een Amerikaansch clipperschip, hetwelk de kapitein veronderstelt, dat naar Engeland gaat. Hij wenscht, dat dit schip bij zijne aankomst aldaar bericht zal geven, dat en waar het de Amboina ontmoet heeft. Daartoe wordt aan de bezaansgaffel de Nederlandsche vlag gehesen, en daarna met seinvlaggen geseind.

Op het schip bevindt zich eene kist met zoodanige vlaggen, welke ieder een nommer van 1 tot 9 en eene 0 voorstellen, en van welke de zeevarende volken gebruik maken om van hunnen schepen met elkander te seinen, wanneer zij niet digt genoeg bij elkander zijn, of de gelegenheit niet toelaat om door roepers met elkander te spreken (praaijen). Verder gebruikt men een seinboek, dat in verschillende talen overgezet en daarin gelijkluidend is. Dit seinboek bevat de namen der koopvaardijschepen, door opklimmende nommers onderscheiden; een menigte van volzinnen, die insgelijks door getallen worden aangeduid, en een woordeboek, achtereenvolgends behelzende, het voornaamste woord in eenigen volzin met bijvoeging der verschillende volzinnen, waarin zoodanig woord voorkomt, en der getallen welke die volzinnen aanduiden etc.

Onze kapitein nu, het Amerikaansche schip willende verzoeken om van de Amboina melding te maken bij deszelfs aankomst in eenige haven, heesch onder elkander aan de bezaansgaffel de 4 senvlaggen, voorstellende de nommers 4,3, 0 en 7, en dus vormende het getal 4307, hetwelk den volgenden volzin aanduidt: ‘Wilt gij mijn schip bij Lloyd’s melden, of wel in de haven, waar gij aankomt?’

H.A.L. Hamelberg (1826-1896), Nederlands jurist en diplomaat,
vestigde zich in Oranje-Vrijstaat. Uit Die dagboek van H.A.L. Hamelberg. Van Riebeeck-Vereniging, 1952.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden