Wat ging er allemaal mis met de beursgang van Facebook?

Vorige week vrijdag zette Facebook de stap naar de beurs. Met veel bombarie en een hoge introductieprijs (38 dollar) ging het socialemediabedrijf de technologiebeurs Nasdaq op. Maar een kleine week later kunnen we constateren dat dit Facebook nog bar weinig heeft opgeleverd, afgezien van een aanklacht van boze aandeelhouders. Wie zijn er nou precies aangeklaagd, en waarom?

Het hoofdkantoor van de Nasdaq op Times Square in New York. Beeld epa

De beursgang van Facebook verliep rommelig en voldeed niet aan de hooggespannen verwachtingen. Aan het einde van de eerste handelsdag wist de koers een zeer mager plusje te noteren. Afgelopen maandag maakte het aandeel een vrije val en dook naar 32 dollar, dus ruim onder de intekenprijs van vorige week vrijdag. Rond die prijs bleef het aandeel de laatste dagen ook slingeren.

Volgens de aanklagers is de tegenvallende beursgang de schuld van Facebook en diens topman Mark Zuckerberg, van de drie grote banken Morgan Stanley, Goldman Sachs en JP Morgan, én van de technologiebeurs Nasdaq zelf. Waarvan worden zij precies beschuldigd?

Facebook: achterhouden informatie
Facebook wordt voor de rechter gesleept door een groep beleggers die meent dat het bedrijf cruciale informatie achter heeft gehouden. In de prospectus, het boek waarin alle belangrijke bedrijfsgegevens staan vermeld, zou belangrijke informatie ontbreken. Ruim een week voor de beursgang werd de prospectus aangepast om beleggers te waarschuwen voor het feit dat mensen Facebook steeds vaker via de mobiele telefoon gebruiken. Op dat platform wordt veel minder geld aan reclames verdiend.

Maar volgens de aanklagers heeft Facebook verzuimd de pessimistischer groeiverwachtingen, die ongeveer een week voor de beursgang bekend werden, aan alle beleggers mede te delen. Volgens de aanklagers is dat cruciale informatie die iedereen had moeten weten. Ook Facebook-topman Mark Zuckerberg wordt om die reden gedaagd.

Banken: stunten met introductieprijs
De banken Morgan Stanley, Goldman Sachs en JP Morgan, die Facebook naar de beurs begeleidden, zijn ook aangeklaagd. Na de wijziging van de prospectus hebben analisten van de banken de winstverwachting van Facebook naar beneden bijgesteld. Maar dat feit zou volgens Amerikaanse media alleen zijn doorgegeven aan een aantal grote, bevoorrechte investeerders.

Ondanks deze twijfels werd de introductiekoers van het sociale netwerk naar boven bijgesteld en werd ook het aantal aandelen verhoogd. Het is zeer ongebruikelijk dat zakenbanken vlak voor de beursgang van een bedrijf hun omzet- en winstprognoses aanpassen. En het geven van koop- of verkoopadviezen in de periode rond een beursintroductie is zelfs verboden.

Bij de opening van de beurs zouden handelaren zijn geschrokken van de tegenvallende groeiprognoses, waardoor de handel in het aandeel op de beurs vervolgens behoorlijk tegenviel. Amerikaanse toezichthouders hebben een onderzoek ingesteld naar de beschuldigingen. Overigens werd de beursgang van Facebook begeleid door in totaal 33 banken. De drie aangeklaagde instituten waren daarvan de grootste. Het is niet bekend of er nog meer banken zijn die hun ramingen kort voor de beursgang hebben verlaagd.

Nasdaq: techniek niet in orde
Ook de beurs Nasdaq zelf kan een schadeclaim tegemoet zien. Die heeft betrekking op het feit dat de techniek van de beurs de grote handelsvolumes tijdens de beursgang van Facebook niet aankon, waardoor veel beleggers hun orders niet konden plaatsen. De beursgang liep ook een halfuur vertraging op.

Nasdaq-topman Robert Greifeld heeft inmiddels toegegeven dat er fouten zijn gemaakt. Als de omvang van de technische problemen vooraf bekend zou zijn geweest, zou het beursbedrijf de notering van Facebook niet hebben doorgezet, meldde een interne bron aan de Wall Street Journal.

Kortom, allesbehalve een vlekkeloze beursgang. Maar of er ook strafbare feiten zijn gepleegd, zoals handel met voorkennis of het achterhouden van informatie, dat zal de komende weken moeten blijken.

Nederlandse beleggers gedupeerd
Ook Nederlandse beleggers zijn gedupeerd door de problemen bij de beursgang van Facebook. Een woordvoerder van beleggingsbank Binckbank bevestigt vandaag tegenover NRC dat 500 beleggers vrijdag orders hebben geplaatst, maar dat ze die vanwege de technische storing pas op maandag, toen de koers al was ingezakt, kregen toegewezen. Waarschhijnlijk hebben ook klanten bij ABN Amro geld verloren.

Ondertussen gaan de geruchten dat Facebook zou overwegen om de Nasdaq te verlaten, en zich in plaats daarvan te gaan vestigen op NYSE Euronext. Volgens een anonieme bron van persbureau Reuters zou er via de telefoon en mail contact zijn geweest tussen Facebook en de aandelenbeurs. NYSE Euronext heeft de berichten ontkend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.