Wat generaties Enschedé niet wilden wegdoen

Van gewest tot gewest. De schatkamer Enschedé. Nederland 3, 19.33 uur...

GIJS ZANDBERGEN

Aan de rand van Haarlem staat de alweer een paar jaar oude drukkerij van de firma Joh. Enschedé, beroemd van speciaal drukwerk als rijbewijzen, bankbiljetten, postzegels en paspoorten. Onder het gebouw bevindt zich een kelder, die, net als de drukkerij waar waardepapieren worden gedrukt, goed afsluitbaar is.

Dat is nodig ook, want in de zeshonderd vierkante meter grote kelder bevinden zich kostbare boeken, kunst- en nijverheidswerken, schilderijen, bijzondere letters, antieke gereedschappen, etsen van Rembrandt, een atlas van Blaeu, alle jaargangen van het Haarlems Dagblad en nog veel meer zaken waarvan de elf generaties Enschedé het zonde vonden om weg te doen.

Lange tijd leidde de uitgebreide collectie een betrekkelijk anoniem bestaan en was een kijkje nemen in de kelder alleen weggelegd voor leden van de familie Enschedé zelf en hun intimi. Sinds twee jaar geleden in het centrum van Haarlem, bij de viering van het zevenhonderdjarig bestaan van de stad, een selectie uit de collectie voor een breder publiek werd tentoongesteld, was de belangstelling voor de rest gewekt.

Een van die belangstellenden was Dinne van der Vlis, programmamaakster bij Van gewest tot gewest. Met een klein ploegje, bestaande uit een cameraman, een geluidsman en zijzelf, kreeg zij toestemming een paar dagen in de kelder rond te kijken en over de verzamelwoede van de Enschedés vragen te stellen aan Jan-Willem Enschedé, oud-onderwijzer en beheerder van de collectie.

Dinne van der Vlis over de vraag hoe Van gewest tot gewest aan zijn onderwerpen komt en of het moeilijk is ergens binnen te komen: 'Van gewest tot gewest bestaat 32 jaar. In die tijd hebben we natuurlijk best een reputatie opgebouwd van fatsoenlijke en kwalitatief hoogstaande programma's te maken. Dat maakt zaken een stuk gemakkelijker. Bovendien hebben we in de loop van de tijd een flink netwerk van contacten opgebouwd. U zult ons niet 's ochtends met een schaar en een stapel kranten aantreffen op zoek naar onderwerpen en 's avonds een programma klaar hebben. Daarvoor moet u bij andere regionale programma's bij andere omroepen zijn. Welke? Dat hoort u mij niet zeggen. U citeert mij, dus ik spreek geen kwaad van collega's.'

Aan de een half uur durende reportage over de inhoud van de schatkamer van de familie Enschedé zijn acht werkdagen besteed, waarvan er twee filmend in de kelder zijn doorgebracht. Dinne van der Vlis: 'Het voordeel van onze manier van werken is dat we een vertrouwensband krijgen met degene aan wiens hand we het programma maken. Wij denken dat dat de meerwaarde van Van gewest tot gewest is. Want ons uitgangspunt is dat we altijd uitgaan van mensen. Dus niet effe snel binnenkomen, video op de zaak zetten en wegwezen. Enfin dat kunt u zelf aan het programma merken.'

Gijs Zandbergen

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden