BoekenBestsellers

Wat gebeurt met de boekverkoop, nu DWDD stopt?

Jet Steinz bekijkt wekelijks bijgaande toptien en die van de CPNB. Een lid van onze Boekenraad geeft zijn of haar tip.

Jet Steinz
null Beeld De Bezige Bij
Beeld De Bezige Bij

Matthijs van Nieuwkerk houdt ermee op, en De Wereld Draait Door dus ook. Hier en daar wordt gevreesd voor de toekomst van het boek. Zullen mensen na 27 maart nog op de hoogte zijn van het bestaan van boeken, en zo ja, hoe gaan ze erachter komen wat ze moeten kopen? Want het DWDD-effect is weer hoog deze week, met in de Volkskrant Toptien alleen al Bart Chabot (die vorige week aan tafel zat om over Mijn vaders hand te praten), Rutger Bregman (regelmatig terugkerende gast én De meeste mensen deugen was Boek van de Maand september), Franco Faggiani’s Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween (Boek van de Maand januari) en drie keer Yuval Noah Harari (met dank aan DWDD Heimwee). (Jan Terlouw, die zijn fameuze ode aan het touwtje-uit-de-brievenbus in de rode studio uitsprak, staat overigens op 1, maar dat heeft vooral te maken met het feit dat Koning van Katoren in het kader van de Geef-een-boek-cadeau!-actie 2 euro kost.)

Toch zijn er lichtpuntjes. Herman Koch zat bijvoorbeeld helemaal niet bij DWDD om te praten over Finse dagen, maar bij Jinek, wat bewijst dat je ook langs die weg een bestseller kunt worden. Mens/onmens van Bas Heijne werd bij Buitenhof behandeld. En Arnon Grunberg heeft in meerdere Voetnoten duidelijk gemaakt dat hij nooit ofte nimmer bij ‘de heer Van Nieuwkerk’ te gast zou zijn – of nou ja, misschien alleen als de presentator bereid was om een week met Grunberg op een Zuid-Frans naaktstrand door te brengen – en toch dringen zijn boeken altijd weer door tot de bestsellerlijsten.

Ronnie Terpstra van boekhandel Van der Velde, Leeuwarden Beeld Renate Beense
Ronnie Terpstra van boekhandel Van der Velde, LeeuwardenBeeld Renate Beense

De boekentip van

Ronnie Terpstra (Van der Velde): Jesse Ball, Het duikersspel

Jesse Ball (1978) heeft al een redelijk omvangrijk en gevarieerd oeuvre bij elkaar geschreven dat bestaat uit romans, verhalen, beschouwingen en poëzie – en dan tekent hij ook nog. Hij wisselt niet alleen vaak van genre, ook daarbinnen doet hij geen twee keer hetzelfde. Het duikersspel is een duister verhaal waarin een maatschappij een manier gevonden heeft om ongewenste bevolkingsgroepen een plaats te geven. Ball stelt belangrijke vragen bij een thema dat op ongemakkelijke wijze tegen het huidige tijdsgewricht aan schuurt. De beelden die hij oproept blijven soms langer hangen dan wenselijk. Hoopvol is dit boek niet, fascinerend wel.

null Beeld Querido
Beeld Querido

De Volkskrant Boekenraad Toptien

1. Jan Terlouw: Koning van Katoren

2. Yuval Noah Harari: 21 lessen van de 21e eeuw; Thomas Rap

3. Bas Heijne: Mens/Onmens; Prometheus

4. Rutger Bregman: De meeste mensen deugen; De Correspondent

5. Bart Chabot: Mijn vaders hand; De Bezige Bij

6. Herman Koch: Finse dagen; Ambo Anthos

7. Yuval Noah Harari: Sapiens; Thomas Rap

8. Arnon Grunberg: Bij ons in Auschwitz; Querido

9. Yuval Noah Harari: Homo deus; Thomas Rap

10. Franco Faggiani: Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween; Signatuur

Met dank aan: Gianotten Mutsaers Tilburg, Van Someren & Ten Bosch Zutphen, Van der Velde Leeuwarden, De Tribune Maastricht, De Bilthovense Boekhandel, Kooyker Leiden, Donner Rotterdam, Boekhandel Plukker Schagen, Over het Water Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden