technologie de bewust digibete burger

Wat ga je doen met een vader die urenlang Fortnite speelt?

Beeld Getty Images

Niets mooiers dan eenvoudige zelfhulp. Vorige maand ging de Volkskrant in op de dilemma’s van ouders met kinderen die verslaafd raken aan digitale spellen in het algemeen en Fortnite in het bijzonder. In een prikkelende ingezonden brief in de krant van 27 januari maakte een lezer (m) korte metten met het geworstel en gedraal van die ouders. De oplossing is namelijk simpel: ga zelf gamen. ‘En niet even tien minuten, maar stop energie in de fascinaties van je kroost. Dat schiet meer op dan beperkingen op te leggen voor dingen waar je zelf amper iets van begrijpt.’ Wie dat advies aanzag voor het equivalent van ‘ga zelf Bacardi Breezer drinken en dan niet even een half flesje’, snapte de achterliggende gedachte niet. Als een papa ineens óók Fortnite speelt, ‘en niet even 10 minuten’, is de kans reëel dat kinderen zeggen: voor ons hoeft dat hele uncoole Fortnite niet meer. De vraag is dan wel: wat ga je doen met papa die de ene na de andere fles weg drinkt? Even een taxi bellen naar het Trimbos Instituut? 

Voor je het weet publiceert de krant een stuk over de dilemma’s van kinderen van gameverslaafde ouders. Zulke kinderen zijn er al genoeg: het is een publiek geheim dat flink wat ouders uit het Zuckerbergtijdperk vaak langer aan hun schermpjes kleven dan hun nakomelingen. Het jeugdjournaal toonde onlangs beelden van een Duitse kinderdemonstratie waarin borden werden gedragen met doorgestreepte smartphones en leuzen als ‘Spielt mit mir, nicht mit euren Handys!’ Het initiatief was genomen door een 7-jarig jongetje dat zijn papa in de metro in Hamburg een vraag had gesteld en lang op een antwoord had zitten wachten. Wat was die papa aan het doen op zijn telefoon? Ik gok dat die Fortnite speelde, en niet even tien minuten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.