cabaret

Wat een luxe om Kaandorp en Arean samen op het toneel te zien ★★★★★

In Gedeelde smart is een fraaie selectie te horen van de mooiste liedjes die er zijn geschreven in het Nederlandse theater.

Joris Henquet
Jenny Arean en Brigitte Kaandorp.  Beeld ANP / Martijn Gijsbertsen
Jenny Arean en Brigitte Kaandorp.Beeld ANP / Martijn Gijsbertsen

Soms besluiten twee geliefde artiesten een samenwerking aan te gaan die je misschien niet direct zag aankomen, maar die in de praktijk blijkt te werken als een tierelier. Dat is het geval bij Brigitte Kaandorp en Jenny Arean, die samen een liedjesprogramma hebben gemaakt. Kaandorp is de koningin van de conference, die in haar shows ook altijd plaats maakt voor een paar mooie liedjes. Jenny Arean is eerst en vooral zangeres, die al decennia excelleert in musicals en kleinkunstvoorstellingen.

En in Gedeelde smart krijgen we dit dus allemaal in één keer. Wat een luxe. Dat Gedeelde smart een theaterconcert is met prominent een vijfkoppig orkest op het podium, betekent niet dat er enkel wordt gezongen en weinig wordt gepraat. Want dit is wel een theaterconcert met Brigitte Kaandorp erbij, en deze ontregelaar slaagt er telkens weer in om in de aanloop naar een nieuw lied zijpaden in te slaan en anekdoten op te halen. Er zijn ook de nodige grappen over de leeftijd van Arean. Zij is ‘uit 1942’, en Kaandorp vertelt hoe ze getwijfeld heeft of ze Arean zo’n landelijke tournee nog wel kon aandoen. Maar nadat Jenny een paar liedjes heeft gezongen is alle twijfel verdwenen: het is fenomenaal hoe goed Arean op haar 79ste bij stem is en hoe krachtig en kwiek ze op het toneel staat.

Als geen ander weet Arean hoe je een liedtekst moet interpreteren en acteren. Dat bewijst ze onder meer in het lied De mooie dingen, waarin een vader en zijn dochter via het standbeeld van schrijver Theo Thijssen in de Jordaan beseffen dat het in het leven om twee zaken gaat: ‘De liefde te herkennen vroeg of laat / En onderweg de mooie dingen aan te wijzen.’ Met haar performance steekt Arean ook Kaandorp aan om het onderste uit de kan te halen. Dat resulteert in het geweldig gezongen lied Afscheid, waarin Kaandorp zich inbeeldt hoe ze als Portugese zangeres op dramatische wijze afscheid zou nemen van haar reislustige zoon op Schiphol.

Deze vrouwen snappen ook hoe je in het theater werkt met contrast en dynamiek: uiterst effectief wordt een feestmedley afgewisseld met een aangrijpend liefdeslied, of wordt een geestige tirade van Kaandorp tegen het verkeer in Amsterdam opgevolgd door een ode aan diezelfde stad, uiteraard gezongen door Arean.

Waar Kaandorp en Arean in het begin amusant over ditjes en datjes praten, krijgen hun verhalen gaandeweg meer gewicht. Het gaat over hun kinderjaren, over mannen die kwamen en weer vertrokken, over opgroeiende kinderen en hoe moeilijk het is om die los te laten. Er komt veel samen in Gedeelde smart: humor, diepgang, jaren aan levenservaring en een fraaie selectie van de mooiste liedjes die er in het Nederlandse theater zijn geschreven.

Gedeelde smart

Cabaret

★★★★★

Door Brigitte Kaandorp en Jenny Arean. Regie Wimie Wilhelm.

26/2, Stadsschouwburg Utrecht. Tournee t/m 17/10.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden