Boekenraad

Wat een godvruchtigheid ineens, in de VK-boeken-top

Jet Steinz bekijkt wekelijks bijgaande toptien en vraagt een lid van onze Boekenraad om zijn of haar tip.

Jet Steinz
null Beeld

Wat een godvruchtigheid ineens, in de VK-boeken-top. Zo wordt de tiende plaats bezet door een heuse dominee: Tim Vreugdenhil heet-ie, en hij onderzoekt en duidt millennialthema’s (zoals FOMO, food, stress, netwerk en bubbel) aan de hand van bijbelse verhalen en christelijke waarden. Stand-up theology. A quick-scan voor de geest heet zijn evangelie, waarin de eigentijdse preken verzameld zijn die hij tegenwoordig vooral in theaters houdt.

Een plaats hoger staat De sjamaan en ik van Willemijn Dicke, die in tien jaar tijd veranderde van een fanatieke atheïst in het zuivere tegendeel: een gelovige met alles erop en eraan, die gelooft ‘in liefde’ en zich openstelt voor mystieke ervaringen. Het kan raar lopen in een leven.

En dan op 1: Kruistocht in spijkerbroek, alhoewel de kinderkruistocht uit 1212 natuurlijk – spoiler alert – helemaal geen religieus doel had, maar geleid werd door twee nep-monniken. Volgens Thea Beckman, dus (want een echte kinderkruistocht heeft nooit plaatsgevonden). Haar boek kwam uit in 1973, won een Gouden Griffel en de ­Europese prijs voor het ­beste historische jeugdboek, werd ruim een half miljoen keer verkocht, was volgens lezers van deze krant het mooiste kinderboek ooit. Wat te danken is aan de stichting Geef een boek ­cadeau, die ervoor gezorgd heeft dat Kruistocht in spijkerbroek tijdelijk voor 2,50 euro te koop is.

Het heidense vermaak wordt deze week verzorgd door Marcel van Roosmalen (Theo Janssen).

‘Al na één hoofdstuk in Zout Vet Zuur Hitte sta je anders te koken. Samin Nosrat legt zo goed uit hoe elk van de vier elementen inwerkt op voedsel en de bereiding ervan dat zelfs pasta in het water gooien niet meer hetzelfde is. Het is geen standaardkookboek met alleen recepten, maar een boek vol uitleg over techniek en chemie, prachtige, verhelderende illustraties en veel voorbeelden uit Nosrats eigen kookpraktijk. Een aanvulling op haar Netflix­serie en onmisbaar in elke keuken.’

Volkskrant-boeken-toptien

1. Thea Beckman - Kruistocht in spijkerbroek

2. Ilja Leonard Pfeijffer - Grand Hotel Europa; De Arbeiderspers

3. Marcel van Roosmalen - Theo Janssen; Voetbal Inside

4. Bart Van Loo - De Bourgondiërs; De Bezige Bij

5. Elise de Rijck - Het Bucketlistboek voor koppels en boys; Lannoo

6. Sally Rooney - Normale mensen; Ambo | Anthos

7. Merel Hubatka - Norman; Wereldbibliotheek

8. Paul Verhaeghe - Intimiteit; De Bezige Bij

9. Willemijn Dicke - De sjamaan en ik; Prometheus

10. Tim Vreugdenhil - Stand-Up theology; Kok

Met dank aan: Gianotten Mutsaers Tilburg, Van Someren & Ten Bosch Zutphen, Van der Velde Leeuwarden, De Tribune Maastricht, De Bilthovense Boekhandel, Bol.com, Donner Rotterdam, Boekhandel Plukker Schagen, Over het Water Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden