Wat doet een rel over huiselijk geweld met je carrière?

Vechten tegen beschuldigingen van geweld is lastig als je bekend bent, Johnny Depp kan erover meepraten. Floortje Smit legt uit hoe hij zich uit het moeras kan redden.

Floortje Smit
Actrice Amber Heard en acteur Johnny Depp. Beeld Getty Images
Actrice Amber Heard en acteur Johnny Depp.Beeld Getty Images

Zo snel kan het gaan. Een foto van je echtgenote met een blauwe plek bij haar oog en opeens ben je van een van Hollywoods bestbetaalde acteurs een mishandelaar van vrouwen geworden. Van dat leuke excentrieke buitenbeentje, tikje gek maar ongevaarlijk, tot een man die zijn handjes niet kan thuishouden.

Johnny Depp heeft zijn imago in een mum van tijd 180 graden zien draaien. Hij belandde de afgelopen dagen in een mediashitstorm van het soort waarvan publiciteitsmedewerkers 's nachts zwetend wakker worden.

Het begon onschuldig, met de aangekondigde scheiding vorig weekeinde. Verrassend, maar so far so Hollywood. Totdat Depps aanstaande ex, Amber Heard, een straatverbod aanvroeg - en kréég. Depp zou haar - onder invloed - geregeld fysiek en geestelijk hebben mishandeld. De zaterdag ervoor nog bijvoorbeeld. Depp had haar geld geboden, zei ze, om het niet naar buiten te brengen. De foto met het blauwe oog werd ingediend als bewijs.

Vanaf dat moment kwam het ene na het andere 'nieuwtje' naar buiten. Depps ex-vrouw Vanessa Paradis en zijn dochter Lily-Rose stelden publiekelijk niets van dit beeld te herkennen, net zomin als acteurs Mickey Rourke en Paul Bettany. Maar media memoreerden dat hij eerder tijdens een ruzie met een andere ex, Kate Moss, ook al eens een hotelkamer had gesloopt.

Vervolgens schreef vriend Doug Stanhope een stuk voor website The Wrap, waarin hij beweert dat Heard een manipulatieve heks is, die uit is op Depps geld en al eerder had gedreigd hem met valse beschuldigingen kapot te maken. Heards blauwe plekken werden online geanalyseerd en haar biseksualiteit werd erbij gesleept. Mede ingegeven door de op haar persoon gerichte aanvallen besloot zij dinsdag alsnog aangifte te doen van de mishandeling - iets wat ze in eerste instantie weigerde, om de zaak niet op te blazen.

Speculaties, geruchten, ooggetuigen die elkaar tegenspreken: wat er nu precies is gebeurd die zaterdagavond, daar komt niemand achter. Maar de reputatieschade is evident - dat Depps nieuwste film Alice Through the Looking Glass in Amerika flopt, heeft deels hiermee te maken, stelt een financieel analist in de Hollywood Reporter. Het publiek kijkt niet graag naar iemand van wie wordt gezegd dat hij vrouwen slaat.

En toch hoeft een beschuldiging van huiselijk geweld niet het einde van de carrière te betekenen. Sterker: er zijn veel meer sterren die ooit op het politiebureau moesten komen voor geweld tegen een (ex-)vriendin dan je denkt. Josh Brolin, Michael Fassbender: omdat hun exen hun aanklacht introkken ter bescherming van hun carrières is vrijwel iedereen het vergeten. Charlie Sheen, Christian Slater: het huiselijk geweld paste in een groter verhaal over drugs- en alcoholverslavingen. Het duurde even, maar dankzij de juiste crisismanager en de juiste comebackrol kwamen zij op de juiste talkshowbank op het juiste tijdstip met het juiste emotionele berouwvolle verhaal.

Het is wonderlijk hoeveel begrip er is voor grote sterren als de gemoederen een beetje bedaard zijn en een eventuele anger management-cursus erop zit. Zij krijgen het voordeel van de twijfel, het slachtoffer niet: Amber Heard is niet de eerste die ervan wordt beschuldigd de boel te hebben aangedikt omdat ze op geld en aandacht uit is. Gut ja, coke en drank doen gekke dingen met de mens. Christian Bale die zijn moeder en zus zou hebben aangevallen? Hij heeft nu eenmaal een pittig temperament en had het destijds zwaar met de dood van tegenspeler Heath Ledger.

Beroemdheden die de beschuldigingen ontkennen, komen echter een stuk moeilijker van het stempel af. Woody Allen is nooit meer los te zien van de hardnekkige bewering van zijn ex Mia Farrow dat hij zijn dochter seksueel misbruikte toen ze 7 was, maar hij werd er nooit voor veroordeeld. Sean Penn spande vorig jaar nog een rechtszaak aan tegen regisseur Lee Daniels omdat deze had beweerd dat Penn Madonna had mishandeld tijdens hun relatie in de jaren tachtig. 'Ik ben nooit gearresteerd, noch ooit veroordeeld voor huiselijk geweld', stelde hij boos.

Woody Allen. Beeld EPA
Woody Allen.Beeld EPA

Maar goed, tegen Depp is er bewijsmateriaal. Heard zegt meer te hebben dan die ene foto. Hoe funest dat kan uitpakken, weet Mel Gibson. Iedereen wist wel van zijn woede-uitbarstingen, maar de voicemails vol gescheld waarmee zijn ex in 2010 op de proppen kwam, maakte die pijnlijk zichtbaar. Zijn angstaanjagende, grommende bedreigingen bleken moeilijker te vergeten dan de klappen die hij buiten beeld uitdeelde.

Gibson probeert sinds die mediastorm in 2010 zijn carrière weer op de rit te krijgen. Zijn eerste poging was een rol in The Beaver (2011), geregisseerd door vriendin Jodie Foster. Maar de gedeprimeerde man die hij daarin speelde, rakelde bij recensenten en publiek alle herinneringen weer op. Beroemdheden als Robert Downey jr. en Gary Oldman sprongen voor Gibson in de bres, maar het hielp niet. Hij was en bleef persona non grata.

Zelfs Gibson lijkt echter door het publiek te worden vergeven. Dit jaar mocht hij een Golden Globe uitreiken en een Gouden Palm in Cannes, waar ook zijn nieuwste film te zien is. Goed, hij moest grapjes slikken over alcoholisme, maar hij staat er maar mooi weer.

Tijd - dat helpt uiteindelijk altijd. Al is het maar omdat er één ding is waarvan de wereld nog meer smult dan van een rel over huiselijk geweld: een goed comebackverhaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden