TaalgebruikAnglicisme

Wat doet de Landbouwuniversiteit Wageningen verkeerd?

U stoort zich aan luie leenvertalingen uit het Engels. Hoe erg is zo’n anglicisme? Zoals: Wageningen University.

Vorige week schreven we over Engelse woordvolgorde in Nederlandse zinnen, ook wel syntactische anglicismen genoemd. Wat zinsontleding betreft hebben wij nog een handige tip te vergeven: voer op de website redekundig.nl uw zin in en die wordt redekundig of taalkundig voor u ontleed.

Het onderwerp beroerde Onno de Vries uit Leerdam: ‘Heel graag wil ik bij dezen wijzen op een ander Engels fenomeen dat sinds enige tijd geleidelijk onze taal binnensluipt. Dat zijn eigennamen waarin een plaatsnaam voorkomt. Koploper is hier de Landbouwuniversiteit te Wageningen, die zich al sinds heel wat jaren Wageningen University noemt. Dat is beslist in strijd met het Nederlandse taaleigen, dat de volgorde Universiteit Wageningen vereist. De Universiteit Tilburg noemt zich Tilburg University. Maar het zijn niet alleen universiteiten die dit doen: het Amsterdamse universitair ziekenhuis heet tegenwoordig Amsterdam UMC, terwijl dat natuurlijk moet zijn UMC Amsterdam. Het is maar mooi, dat de tegenhanger in Leiden (LUMC) altijd nog Leids Universitair Medisch Centrum heet: let op die ‘s’.’

Dergelijke beschrijvingen waren ons al eerder opgevallen - en het fenomeen beperkt zich niet tot plaatsnamen. Zo verzamelden wij: ‘een Memphis soulveteraan’ (een soulveteraan uit Memphis), ‘een Unilever plantage’ (een plantage van Unilever), ‘een voormalige Uber en Google marketeer’ (voormalig marketeer bij Uber en Google), ‘de Oceanië-tentoonstelling’ (de tentoonstelling Oceanië), ‘de 2021 editie’ (de editie van 2021). Engelsen gebruiken vaak zelfstandige naamwoorden als bijvoeglijke naamwoorden en het Nederlands kent ook samenstellingen, maar bij deze voorbeelden zegt ons taalgevoel voorlopig nog dat de volgorde anders had gemoeten.

Is het erg? De Vries is duidelijk een trouwe lezer, want hij sluit zijn e-mail af met: ‘Ja, het is erg.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden