'Wat doet Arie, waar is hij mee bezig?'

Hoe Caitlyn Jenner in alle opzichten als een Amerikaanse vrouw wordt behandeld en Arie Boomsma door het water is gevallen.

null Beeld Youtube
Beeld Youtube

Het begon een vrijdag geleden. 'Sorry, maar die reclame met Arie?', whatsappte een vriendin. 'Wat doet Arie, waar is hij mee bezig?'

Arie Boomsma, patroon heilige van de weldoeners televisie, dacht nu eens iets goeds te doen voor zijn portemonnee. In een commercial voor frisdrankmerk Holy Soda loopt hij over het water. Net als Jezus, met wie de domineeszoon tot ver moeiens toe in verband wordt gebracht.

Uit het persbericht: 'Het merendeel van de Nederlanders is het eens: Arie Boomsma is de personificatie van de 100 procent Goodnessclaim van deze 100 procent natuurlijke frisdrank. Positieve dingen doen, dat is waar zowel Holy Soda als Arie Boomsma voor staat.'

Woensdag bazuinde Holy Soda rond dat de spot van de buis was gehaald. Iets met Arie die zich misdragen zou hebben in een hotel. De beelden die daarvan op internet verschenen, waren overduidelijk in scène gezet.

null Beeld Youtube
Beeld Youtube

De mislukte, volstrekt ongrappige hoax liet zich niet redden door geruchten over massaal klagende christenen. Navraag leerde het voor de gek te houden journaille in opperste staat van paraatheid dat er slechts enkele meldingen zouden zijn binnengekomen bij de Stichting Reclame Code, klachten die bovendien nog moesten worden beoordeeld.

Holy Soda en het management van Arie blijven volhouden dat het heus waar is allemaal. Met als gevolg dat het merendeel van de Nederlanders het nu eens is: Holy Soda is satan. En de man die zijn halfnaakte lichaam en ziel aan de duivel verkocht, heeft zichzelf effectief ontheiligd.

Gidi Heesakkers

TOP

In een dag of twee is Caitlyn Jenner beroemder geworden dan Bruce Jenner ooit was. Het gevolg van een tamelijk explosief mengsel van sterrenstof: voormalig olympisch kampioen, ex-stiefvader van Kim Kardashian en nu dus transgender en covermodel voor Vanity Fair.

Dat was een wereldrecordje waard: binnen vier uur vergaarde Caitlyn een miljoen Twittervolgers, een uur sneller dan Obama. Media stortten zich op wat al snel een mijnenveld bleek te zijn. Ook in Nederland: het AD wisselde hij en zij af in een stuk over háár coming-out.

Beetje pijnlijk.

Toch was de respons opvallend positief, constateerde afzwaaiend presentator Jon Stewart verrast in The Daily Show. Ze werd niet alleen als vrouw geaccepteerd, maar ook meteen als zodanig behandeld. Stewart toonde een compilatie nieuwsfragmenten met de strekking: 'She looks sexy! Caitlyn is hot!'

null Beeld Vanity Fair
Beeld Vanity Fair

Het zit zo Caitlyn, legde de feminist in Stewart uit: 'Toen je een man was, konden we over je atletische prestaties en je zakelijke succes praten, maar nu je een vrouw bent, is je uiterlijk het enige wat telt.'

Dat brengt ons bij fase twee: vergelijkingen met andere vrouwen, ofwel 'comparative fuckability'. Compilatie: 'Ze lijkt op die chick van American Horror Story.' 'Heeft ze een beter lichaam dan Kim Kardashian?'

De transitie is dan bijna compleet, zei Stewart. Twee vileine opmerkingen ontbraken nog: voor haar leeftijd ziet ze er goed uit, én natuurlijk: zonder Photoshop en make-up blijft er niet veel van over.

'Gefeliciteerd', zei Stewart. 'Je weet nu wat het is een vrouw in Amerika te zijn.'

En zo legde Stewart weer op pijnlijk geestige wijze de mediamechanismes bloot. Hij zal gemist worden. Om zijn talent, niet zijn looks.

Haro Kraak

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden