Wat de rookwolken op Marx’ Kapitaal betekenen

Erik van den Berg
Karl Marx: Het kapitaal
Vertaling Isaac Lipschits en Hans Driessen.
Omslag Bas Smidt.
Boom; € 41,10. Beeld -
Karl Marx: Het kapitaalVertaling Isaac Lipschits en Hans Driessen.Omslag Bas Smidt.Boom; € 41,10.Beeld -

Parades met rode vlaggen en een massaal aangeheven Internationale zullen er niet aan te pas komen, maar ook zonder die oude rituelen gaat de 200ste geboortedag van Karl Marx (Trier, 5 mei 1818) niet ongemerkt voorbij.

Het Goethe-Institut, het Duitsland Instituut en het Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam verdiepen zich deze hele maand in de actualiteit van Marx’ gedachtengoed.

Op de agenda: gesprekken met Marx-biograaf Gareth Stedman Jones, de boekpresentatie van Die Erfindung des Marximus door historicus Christina Morina, de film Der junge Karl Marx en een debat over De Duitse ideologie, een bundel van uitgeverij Vantilt met vroege teksten van Marx.

En natuurlijk is er Het kapitaal, het hoofdwerk van Marx uit 1867 waarvan Frank van der Goes in 1910 de eerste complete Nederlandse vertaling publiceerde (overigens: Engeland, Frankrijk en Rusland waren ons twintig jaar voor). Die bleef lang in gebruik, tot de politicoloog Isaac Lipschits een halve eeuw later (!) aantoonde dat Van der Goes zo onvoorstelbaar veel fouten had gemaakt, dat zijn vertaling in feite onbegrijpelijk was.

Lipschits publiceerde zelf een betere vertaling in 1967, die vaak werd herdrukt en in 2010 een nieuw leven kreeg in een door Hans Driessen herziene versie. Het 51 jaar oude (anonieme) omslagontwerp met de kapitale rode K oogt nog onverminderd strijdbaar, maar desondanks wilde Boom iets anders. De nieuwe editie, net herdrukt, kreeg een 21ste-eeuws hoogovenlandschap voorop. Impliciete boodschap: met Marx’ kritiek op de 19de-eeuwse industriestaat zijn we nog niet klaar.

null Beeld -
Beeld -
null Beeld RV
Beeld RV

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden