Wassen neuzen te koop

Na de verkoop van Rolls Royce zet Engeland opnieuw nationaal erfgoed in de etalage. Madame Tussaud, de keten van wassenbeeldenmusea, staat te koop....

Pearson gaat zich, zoals dat in het dieventaaltje van de managers heet, 'concentreren op de kernactiviteit', de media. Het concern is eigenaar van bekende Britse bladen als Financial Times en The Economist, en van de omroep Thames TV. Tussaud, met als kern de 200 jaar oude poppenverzameling in Londen, past daar niet meer in.

Vanwege het 28-jarige 'Scenerama' Madame Tussaud in Amsterdam is ook Nederland bij de aanstaande transactie betrokken. Aanstande transactie, want bij Pearson twijfelt niemand aan een geslaagde verkoop.

'We zijn een soort diamant in de kist van Pearson', stelde dinsdag directeur K. Klesman van het museum in Amsterdam.

De Australische reisgids Lonely Planet denkt daar wat betreft de Amsterdamse vestiging anders over. Volgens de stedengids Amsterdam kan Madame Tussaud door toeristen beter worden gemeden. De vestiging in Londen is beter, meent de gids. Tussaud bevindt zich overigens in goed gezelschap. Volgens Lonely Planet vallen ook het Anne Frankhuis en het casino op het Leidseplein in de categorie 'Dingen die je moet vermijden'.

Het Amsterdamse Tussaud heeft pogingen gedaan de actualiteit te volgen. In 1993 werd naar het Britse voorbeeld vèr voor de verkiezingen van mei 1994 gegokt wie de nieuwe minister-president zou worden. CDA-leider Brinkman was de gedoodverfde kandidaat. Hij werd gevraagd te poseren, losjes, hand in de zak. Zestigduizend gulden kostte het beeld. Toen het klaar was, ging het feest niet door. Kok werd premier, maar die trad pas in 1995 als beeld aan bij Tussaud. Brinkman is gestald in de 'bruine kroeg' naast drinkmaatje Anita Meijer, de bekende zangeres.

Volgens museumdirecteur Klesman zoekt Pearson nu 'een goede eigenaar die qua kernactiviteit aansluit op de Tussauds Group'. Het is de bedoeling dat de groep als geheel wordt verkocht.

'De kracht van de groep is zo groot dat ze niet in delen wordt aangeboden', zegt de directeur van de Amsterdamse vestiging.

De groep omvat het museum in Amsterdam en het uit 1835 stammende eerste wassenbeeldenmuseum in Londen. Er zijn er twee in aanbouw, in New York en Las Vegas. Ook is er een reizende tentoonstelling in Australië. Verder gaat het om het Londense Planetarium, het sprookjespark Alton Towers en het kasteel Warwick Castle, beide in de buurt van Birmingham. Het themapark Chessington World of Adventures, ten zuidoosten van Londen, en het soortgelijke Thorpe Park in Surrey sluiten de rij.

De groep doet goede zaken. De musea en andere attracties trokken vorig jaar 9,5 miljoen bezoekers. Die brachten 107 miljoen pond omzet in het laatje, 362 miljoen gulden. De winst voor belasting bedroeg 35 miljoen pond (118 miljoen gulden).

Klesman leidt naar eigen zeggen een 'uiterst gezond bedrijf'. Madame Tussaud, in 1970 begonnen in de Kalverstraat maar sinds 1991 aan de Dam gevestigd, trok vorig jaar 660 duizend bezoekers, 13 duizend meer dan het jaar ervoor.

'Daarvan komt zo'n 40 procent uit Nederland, de rest uit het buitenland', zegt Klesman. Dit jaar verwacht Klesman eenzelfde aantal. Er werken ruim vijftig mensen, met in de hoogseizoenmaanden juli en augustus zo'n vijftien losse krachten extra. Over de financiële resultaten van de Amsterdamsde vestiging wilde de directeur niets kwijt.

Volgens Marjorie Scardino, die aan de leiding staat van Pearson, hebben zich al belangstellenden gemeld voor de Tussaud-groep, maar namen ontbreken. Analisten noemen de Britse Rank-groep, het Amerikaanse mediaconcern Time Warner en Universal, onderdeel van de Canadese Seagram-groep. De mogelijke opbrengst schatten zij op 350 tot 400 miljoen pond, 1,2 à 1,35 miljard gulden.

Overigens laat Pearson het afhangen van de prijs of de verkoop doorgaat. Volgens Scardino is het 'nu het goede moment om erachter te komen of Tussauds nog waardevoller is voor een nieuwe eigenaar. Ze moeten ons een goede prijs bieden om ons daarvan te overtuigen.'

GIJS HERDERSCHàE

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden