Washington Post pleit bij VN voor vrijlating Iran-correspondent

The Washington Post richt zich tot de VN mensenrechtenraad om de in Iran opgepakte journalist Jason Rezaian uit de gevangenis in Iran te krijgen. Woensdag was het precies een jaar geleden dat de politie het huis van de Iraans-Amerikaanse journalist bestormde. Rezaian werd samen met zijn vrouw Yeganeh Salehi opgepakt.

Een foto van Jason Rezaian in the National Press Club in Washington D.C. Zijn broer, Ali Rezaian, loopt ernaast. Beeld AP
Een foto van Jason Rezaian in the National Press Club in Washington D.C. Zijn broer, Ali Rezaian, loopt ernaast.Beeld AP

Jason Rezaian zit nu een jaar en één dag in de cel in de Iraanse hoofdstad Teheran. Zijn vrouw werd na 72 dagen vrijgelaten. Pas in april kreeg Rezaian zijn aanklacht te horen. Hij wordt onder andere verdacht van spionage, 'samenwerking met vijandelijke regeringen' en 'propaganda tegen de gevestigde orde'.

In de petitie die The Washington Post richt aan de werkgroep Willekeurige Detenties van de Mensenrechtenraad van de VN wordt gevraagd om steun van de internationale organisatie. De opsluiting kan 'alleen gezien worden als een poging om hem te straffen en de mond te snoeren', valt in het veertig pagina's tellende document van de krant te lezen. Bovendien zou de gevangenschap van Rezaian in strijd zijn met de Iraanse wet. Een verdachte mag niet langer dan een jaar vastgezet worden, tenzij hij aangeklaagd wordt voor moord.

'Elk aspect van deze zaak, zijn opsluiting, het proces en de omstandigheden waaronder hij zit op gesloten, is een ongenadige schending van de mensenrechten', stelde de nieuwschef van The Washington Post woensdag tijdens een persconferentie.

Brief aan Obama

Rezaian zou informatie hebben verzameld over 'binnenlandse en buitenlandse politiek' en die gedeeld met 'individuen met vijandelijke bedoelingen.' Hij zou de Amerikaanse president Obama hebben geschreven, wat contact met een vijandelijke regering zou betekenen.

Rezaian leidt sinds 2012 het bureau van The Washington Post in Teheran. Hij is opgegroeid in Californië en heeft zowel de Amerikaanse als de Iraanse nationaliteit. Naast Volkskrant- en New York Times-correspondent Thomas Erdbrink is hij de enige westerse journalist in het land.

'De verwachting is dat Rezaian binnenkort wordt vrijgelaten', vertelt Erdbrink vanuit Teheran. Hij kent Rezaian persoonlijk. 'Tijdens de atoomonderhandelingen zijn de zaken van Amerikaanse gevangenen in Iran ook besproken, dit hebben beide partijen laten weten.'

Er zitten op dit moment drie Amerikanen vast in Iran. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry stelde dat hij in de laatste weken van de onderhandelingen over de atoomdeal in elk gesprek de situatie van Rezaian, maar ook van twee andere gevangen genomen Amerikanen, heeft opgebracht. De gevangenen waren echter geen onderdeel van de onderhandelingen zelf. Dit zou de zaak kunnen verslechteren als de atoomdeal was stukgelopen.

Zelf was Thomas Erdbrink in Nederland toen Rezaian werd opgepakt, maar is meteen terug naar Teheran gevlogen toen hij vorig jaar het nieuws van Rezaian hoorde. Hij ziet in dat de kans bestaat dat hij ook wordt opgepakt. 'Natuurlijk is Iran geen gewoon land en ik ben momenteel de enige westerling die voor Amerikaanse media schrijft in een land zonder Amerikaanse ambassade en bedrijven.'

Hij meent wel dat het voordelig is dat hij louter een Nederlands paspoort heeft. 'Mensen die ook een Iraans paspoort hebben, zoals Jason Rezaian, worden net zo hard aangepakt als andere Iraniërs. Als ik word opgepakt heb ik recht op consulaire hulp.' In Teheran is geen Amerikaanse ambassade.

Er hebben nu in totaal drie zittingen achter gesloten deuren plaatsgevonden. De advocaat van Jason Rezaian verwacht dat de volgende zitting de laatste is. Onbekend is wanneer deze plaats zal vinden.

Archieffoto van Jason Rezaian en zijn vrouw Yeganeh Salehi. Beeld afp
Archieffoto van Jason Rezaian en zijn vrouw Yeganeh Salehi.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden