Warme roman met bloedserieuze strekking

'Onder journalisten bestond een code van terughoudendheid bij de berichtgeving over zelfmoord ... Nu het om mensen ging in de winter van hun leven, werd het geen zelfmoord genoemd maar een moedig besluit. Alsof deze daad niet tot navolging zou leiden.' Aldus het personage Arthur in Winter in Gloster Huis van Vonne van der Meer. Ze verhaalt van bejaarde mensen die dachten klaar te zijn met leven. Op de valreep komen ze tot een ander inzicht.

Hotel

De roman speelt zich af in de nabije toekomst. Willem-Alexander zit meer dan tien jaar op de troon als er ergens een vader overlijdt. Diens zonen, Arthur en Richard, krijgen een flinke erfenis, waarmee ze iets goeds willen doen. Daarom opent Richard een hotel waar ouderen in alle luxe en rust euthanasie kunnen plegen.

Als broer Arthur een opvoering ziet van King Lear, wordt hij getroffen door de rol van de graaf van Gloucester die door zijn zoon wordt afgehouden van zelfdoding. Dat inspireert Arthur tot de bouw van een eigen hotel waar hij spijtoptanten de mogelijkheid geeft door te leven.

Reünie

Het duurt even voor de set is opgebouwd. Maar is alles eenmaal in stelling gebracht, dan begint Van der Meer met waar ze goed in is: korte verhalen vertellen. Daarbij richt ze zich op de spijtoptanten. In een mum van tijd is Winter in Gloster Huis de warm knusse vertelling die je van Van der Meer mag verwachten. Een roman met christelijke inborst, waarschuwend voor een toekomst waarin euthanasie een dwingende norm wordt. 'Wie steeds maar hoort dat hij deel uitmaakt van een plaag, gaat dromen van zijn eigen einde.'

De ondertoon is ernstig, maar ongezellig wordt het niet. Op een zeker moment duiken zelfs personages uit vorige romans op. Nettie, Leo; het lijkt wel een reünie. Door al die behaaglijkheid zou je haast over het hoofd zien dat Van der Meers verhaal een bloedserieuze strekking heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden