Ware Kuifje-fanaat kan nu zijn slag slaan

Professor Zonnebloem is de eerste. Boem. Kapitein Haddock volgt. Badabamboem. Honderdduizend maal honderdduizend bommen en granaten! Butler Nestor is zelfs drie keer de dupe....

ROB GOLLIN

Wie struikelt er eigenlijk niet over de trap? Kamenier Irma van de Milanese nachtegaal Bianca Castafiore valt (Boem), en ja, zelfs de held van het verhaal, Kuifje, gaat onderuit (Boembadaboem).

Wie zich wil inleven in de buitelingen van de hoofdfiguren in Hergé's De Juwelen van Bianca Castafiore moet dinsdag naar Waver in Waals-Brabant. Daar wordt het huis van de in 1983 overleden striptekenaar in het nabijgelegen Céroux-Mousty openbaar geveild. Naar verwachting zullen welgestelde Kuifje-fanaten met de makelaars in onroerend goed mee gaan bieden.

Volgens de overlevering hebben de perikelen met de aanleg van een trap in het pand Georges Remi (alias Hergé) geïnspireerd tot de talrijke glijpartijen in Kasteel Molensloot tijdens het bezoek van de operadiva. Dat steenhouwer Bollemans tot woede van Haddock voortdurend belooft de tree te zullen repareren maar niet komt opdagen, zou overeenstemmen met de ervaringen van Hergé met ene Boulu, die verzaakte bij de installatie van een trap.

Maar de striptekenaar zelf was ook niet de gemakkelijkste. Voor de verbouwing van het huis heeft hij de ene architect na de andere ingehuurd. Hij verdacht ze ervan het werk te vertragen, met het oogmerk hem alleen maar meer geld uit de zak te kloppen.

Vanuit de dorpskern van Céroux voert een smal kasseienweggetje naar akkerland. Maar het lijdt geen twijfel dat de route juist is, dit is immers de Rue Hergé. Na enkele bochten verschijnt rechts van de weg de witte hoeve, de zwartgeschilderde luiken gesloten. Te koop, meldt het bordje van het notariaat te Waver op het smeedijzeren hek tussen de twee opstallen.

Het gebouw staat al enkele jaren leeg, vertelt de overbuurman. Het gras op het gazon en in de boomgaard was hoog opgeschoten, voordat het vorige week vlak voor de kijkdag werd gemaaid. Binnen bladdert het behang van de muren, keuken en badkamer zijn gammel, verzekert hij. 'Veertien miljoen frank moet het opbrengen, las ik. veertien miljoen frank, verwachten ze. In zo'n staat? Jamais.'

Hergé kwam er vooral tijdens de weekeinden en gedurende de zomer, met zijn eerste vrouw Germaine Kieckens. Maar ook na hun scheiding ontmoetten ze elkaar in Céroux, steevast op maandag. Kieckens verbleef ook na de dood van de tekenaar nog geregeld in de hoeve, totdat ze zelf overleed. Hergé's tweede echtgenote Fanny Vlamynck vertoont zich er zelden. Ze is nog wel voor de helft eigenaar, de andere helft is bezit van de Koning Bouwdewijn-stichting, die het aandeel van Germaine Kieckens erfde.

De luiken zitten niet vast. Een blik door de smoezelige ruitjes leert dat Hergé de fantasie de vrije loop moet hebben gelaten. Zo monumentaal als in Kasteel Molensloot blijken de trappen geenszins. Er zijn drie betrekkelijk smalle opgangetjes naar de bovenste verdiepingen te traceren. En ze zijn niet van steen, maar van hout.

De notaris te Waver zegt dat zich al veel serieuze belangstellenden hebben gemeld. Kopers zullen wel fors moeten investeren in verbouwingen. Ware Kuifje-adepten zullen wel nagaan of ene Boulu nog een gaatje in zijn agenda heeft. Dan kunnen ze straks ook Boembadaboem.

Rob Gollin

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden