Ward Wijndelts nieuwe hoofdredacteur Vrij Nederland

Vrij Nederland heeft een nieuwe hoofdredacteur. Ward Wijndelts (41), oprichter van Mindshakes, een journalistiek platform voor jongeren, en voorheen werkzaam bij NRC Media, volgt de interim-hoofdredacteuren Marleen Slob en Mischa Cohen op. Wijndelts moet met zijn digitale ervaring het blad helpen om online uit te breiden en tegelijk de omslag van het papieren blad begeleiden.

Ward WijndeltsBeeld VN

Het befaamde maar noodlijdende progressieve weekblad, dat vanaf 15 december een maandblad zal worden, is al een jaar bezig met een moeizame reorganisatie. De oplage is teruggelopen tot zo'n 15 duizend exemplaren en in 2015 was het blad verliesgevend met vier ton.

In december 2015 kondigde toenmalig hoofdredacteur Frits van Exter een ommezwaai aan. VN zou een maandblad worden, er zou een grotere nadruk op digitaal komen en hij zou vertrekken. Zijn adjunct Robert van de Griend volgde Van Exter op.

Na een 'afschuwelijke chaos' tóch een maandblad

Alle 65 stoelen zijn bezet als in het zaaltje van boekhandel Schreurs & De Groot op de Weteringschans in Amsterdam de toekomst wordt besproken van het weekblad Vrij Nederland. Het is zaterdag 9 januari. Het gehalte journalisten en oud-journalisten is hoog.

Maandblad

De redactie kwam daarop in opstand. Maandenlang waren redactieraad, directie en uitgever in een strijd verwikkeld over de toekomst van het blad. De redactie viel uiteen in twee kampen over de reorganisatie: maandblad of een tweewekelijkse verschijning? Uiteindelijk vertrok ook Van de Griend, die inmiddels bij de Volkskrant werkt, omdat het hem niet gelukt was om 'met de alledaagse realiteit van statuten en bestuursstijlen' zijn doelen te verwezenlijken.

Eind juni werd bekend dat VN toch een maandblad wordt. Nu is de 'gedroomde kandidaat' gevonden 'om leiding te geven aan de vernieuwing', zegt Thijs Broer, voorzitter van de redactiecommissie, op de website van VN. 'Met Ward Wijndelts kiest de redactie van Vrij Nederland voor de toekomst.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden