Wapengekletter rond een Roemeense monsterhit (Gerectificeerd)

Dragostea din tei betekent in het Roemeens 'Liefde van linde'. In een woordspeling betekent het echter ook 'Eerste Liefde': din tei (van linde) spreek je praktisch hetzelfde uit als dântâi (eerste)....

Afgelopen zomer was Eerste Liefde – maia-hi, maia-hu, maiaho, maia-ha-ha – de eerste Roemeense monsterhit ooit. In heel Europa gingen miljoenen exemplaren over de toonbank. Het vreemde was dat er twee verschillende versies van het nummer in omloop waren: die van O-Zone (met mannenstemmen) en die van Haiducii (met vrouwelijke zang). Gevolg: deze herfst zal Eerste Liefde in Boekarest het onderwerp zijn van de eerste grote Roemeense muzikale rechtszaak. Advocaten van O-Zone beschuldigen Haiducii van plagiaat.

Officieel is Dragostea din tei een compositie van Dan Balan, een van de jongens van O-Zone. Of het nummer werkelijk uit zijn pen vloeide, is nog steeds een onderwerp van twist, getuige talloze tegenstrijdige berichten in de Roemeense kranten. Nagenoeg zeker lijkt in ieder geval dat O-Zone in 2003 de eerste was die Dragostea din tei opnam.

Oorspronkelijk komt O-Zone niet uit Roemenië, maar uit de voormalige Sovjet-republiek Moldavië – een oud stuk Roemenië dat door Stalin werd afgepakt. De groep begon eind jaren negentig in de Moldavische hoofdstad Chisinau, maar kreeg pas succes nadat zij zich in de Roemeense hoofdstad Boekarest had gevestigd, waar een geavanceerdere muziekindustrie bestaat en het homoclubcircuit, waar O-Zone het eerst aansloeg, omvangrijker is.

Dragostea din tei was in 2003 een grote hit in Roemenië toen Haiducii – een in Italië gevestigde Roemeense groep onder leiding van de voormalige Miss Boekarest Paula Mitrache – er het commerciële potentieel van inzag en een eigen versie opnam. Mitrache ging er daarbij van uit dat de jonge Moldaviërs van O-Zone niet verder zouden kijken dan de Roemeense landsgrenzen. Toen Haiducii in Italië echter enorm met Dragostea din tei scoorde, besloot O-Zone's platenlabel het nummer in heel Europa uit te brengen.

In de meeste Europese landen deed de O-Zone-versie het uiteindelijk veel beter dan die van Haiducii. Naar verluidt hebben de jongens deze zomer aan het nummer een bedrag verdiend dat groter is dan het complete Moldavische BNP over 2003. Dat bedrag blijkt evenwel niet genoeg om Haiducii het plagiaat te vergeven. Volgens O-Zone manager Corneliu Ladin gaat het in de rechtzaak

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden