Wantrouwen jegens Publieke Omroep blijft; protest rond Mediafonds verhevigt zich

Hoewel de Publieke Omroep (NPO) zwart-op-wit heeft toegezegd de rol van het op te heffen Mediafonds bijna volledig over te zullen nemen, gaat die belofte er bij de film- en documentairemakers nog altijd niet in. De NPO wordt in die taak gewoonweg niet vertrouwd, blijkt nu de protesten tegen de dreigende opheffing serieuzer en luider worden, met de bezetting van het mediafondspand aan de Amsterdamse Herengracht vandaag als voorlopig hoogtepunt.

Actievoeders houden het pand van het Mediafonds bezet. Met het protest willen de demomstrante de Tweede Kamer oproepen de instantie niet op te heffen.Beeld anp

Morgen beslist de Tweede Kamer over de definitieve opheffing van het fonds dat nu nog jaarlijks vele mediaproducties mee financiert. Zo'n 100 regisseurs, acteurs, producenten, radiomakers, editors en muzikanten besloten hun zorgen nog eenmaal te uiten middels spandoeken en het te woord staan van de opgetrommelde pers.

Dat de Publieke Omroep in Hilversum klaarstaat om precies hetzelfde te gaan doen, met bijna net zoveel geld (14 miljoen euro), wordt niet geloofd. 'Het is daar een slangenkuil', zei de directeur van het Mediafonds Hans Maarten van den Brink daarover vanmorgen. 'Ze zijn documentairevijandig, kijk maar naar hoe er met Tegenlicht is omgegaan', stelde documentairemaakster Ingeborg Beugel. Het primetime-uitzendtijdstip van dit documentaireprogramma van de VPRO stond even ter discussie, maar vooralsnog is van een later tijdstip overigens geen sprake.

'Geld opzij gezet'
Het onafhankelijke Mediafonds heeft jaarlijks zo'n 16 miljoen euro te besteden namens het Nederlandse ministerie van Cultuur. Vlak nadat bekend werd dat het nieuwe kabinet Rutte het fonds wilde opheffen, wierp de NPO zich op als redder. Bestuurslid Shula Rijxman bezwoer in een brief aan alle film- en documentairemakers: 'Die 14 miljoen is straks alleen bedoeld voor artistieke documentaire, hoogwaardig drama en film, vergelijkbaar met de aanvullende financiering door het Mediafonds nu. Daar wordt het geld voor opzij gezet.'

Ook stelde Rijxman dat een speciale commissie met mensen uit de sector in het leven zou worden geroepen voor de verdeling van het geld. 'De Nederlandse Publieke Omroep wil met de sector in gesprek over hoe die financiering verdeeld kan worden. Daarvoor willen we gebruik maken van de experts die in de sector actief zijn. Denk aan een speciale commissie. Zo wil de Nederlandse Publieke Omroep garanderen dat artistieke en hoogwaardige producties voor het publiek behouden blijven', schreef ze.

Desastreuze gevolgen
Maar die geluiden willen er bij de demonstranten niet in. Bekende regisseurs als Eddy Terstall, Paula van der Oest, Heddy Honigmann en Norbert ter Hall waren bij de 'bezetting' vanmorgen betrokken en zien niets in overname van het fonds door 'Hilversum'. 'Opheffing van dit onafhankelijke fonds heeft desastreuze gevolgen voor de mediaproducties van hoge kwaliteit. Prachtige documentaires, series en radioprogramma's gaan verloren', klonk het vanmorgen wederom.

En dan was er vorige week nog protest middels een andere open brief - maar dan van 116 makers. Daarin schreven ze onder meer het volgende: 'Dit is de werkelijkheid: straks hebben de omroepen 300 miljoen euro minder te besteden om die extra kwaliteit te leveren, eenderde van het budget. 'Meer met minder' heet dat, maar je hoeft geen wiskundige te zijn om te begrijpen dat je met minder geld niet meer, maar vooral minder kwaliteit kunt leveren.'

Argwaan begrijpelijk
Volgens de NPO is het begrijpelijk dat er argwaan is tegen het plan van de omroep om het fonds over te nemen, 'in tijden waarin er zoveel bezuinigd moet worden'. Maar dat wantrouwen is onterecht, stelt woordvoerder Erik Kroeze in een reactie namens Shula Rijxman en voorzitter Henk Hagoort: 'Het kabinet kiest ervoor om het Mediafonds op te heffen. Als we hoogwaardige dramaseries en artistieke documentaires willen behouden, dan zullen we die aanvullende financiering dus zelf moeten gaan doen. We willen experts betrekken bij het toekennen van budgetten voor kwalitatieve producties. Dat gaat niet van bovenaf bepaald worden', stelt Kroeze, die ook nu weer benadrukt dat het beschikbare budget 'apart zal worden gezet'.

'De argwaan komt wellicht voort uit het feit dat de politiek eenderde van het mediabudget schrapt. Overigens bestaat de Nederlandse Publieke Omroep bij de gratie van onafhankelijkheid, dus dat zal ook straks niet anders zijn'.

Beeld anp
Hedy D'Ancona houdt een toespraak voor de actievoeders die het pand van het Mediafonds bezetten. Met het protest willen de demonstranten de Tweede Kamer oproepen de instantie niet op te heffen.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden