Wanneer wordt een dreigtweet serieus genomen?

Drie V&D's in Haarlem gingen woensdag dicht nadat iemand op Twitter had gedreigd een bloedbad aan te richten. Wanneer wordt een dreigtweet serieus genomen?

Willem Feenstra
Politiemannen bewaken de V&D-winkel in Haarlem na een serie bedreigende tweets. In de winkel werd niets gevonden. Beeld epa
Politiemannen bewaken de V&D-winkel in Haarlem na een serie bedreigende tweets. In de winkel werd niets gevonden.Beeld epa

Hoeveel bedreigingen worden er dagelijks via Twitter geuit?
Volgens schattingen plaatsen Nederlanders dagelijks tussen de 4 en 8 miljoen tweets. Honderden daarvan bevatten bedreigingen, blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen uit 2012. Volgens de onderzoe- kers is het beoordelen van tweets op de mate van gevaar (van 'uiterst serieus en urgent' tot 'absoluut niet serieus') een subjectieve bezigheid. Toen zij vijftien experts van de politie tweehonderd tweets voorlegden, kenden de opsporingsambtenaren vaak een verschillend dreigingsniveau toe.

Wanneer wordt een tweet als bedreigend beoordeeld?
In alle gevallen betreft het een dreiging die gericht is op het beschadigen of doden van (eigendommen van) anderen dan de twitteraar zelf. Er zijn verschillende soorten bedreigingen, variërend van intimidatie tot het dreigen met een bomaanslag.

In Haarlem was het een serie tweets van een persoon, mogelijk een oud-medewerker van V&D, waarop de politie reageerde. De persoon twitterde onder de naam @CricusBloed onder andere 'Bloedpartij vandaag 11:50 VD/laplace haarlem centrum. Min. 10 dood hah' en 'Gevolgen niet te overzien pleeg zelfmoord daarna #dood #moord #laplace #prijzencircus #vd #ontslag #Haarlem'. In de winkels werd na een zoektocht niets gevonden. Later op de dag gingen ze weer open. Wel werd een verdachte opgepakt, die blijft in ieder geval tot donderdagochtend vastzitten.

Vandaag in de Volkskrant: Hoe vindt de politie de bedreigingen tussen de miljoenen tweets?


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden