TV-RECENSIEHAROON ALI

Wanneer vliegt Ladies Night eindelijk eens een keer uit de bocht?

null Beeld

Sneller, scherper en schaamtelozer. Dat is wat Ladies Night 2.0 moet worden, vertelde presentator Merel Westrik voorafgaand aan de tweede reeks van haar talkshow, die woensdag van start ging op Net5. De eerste tien afleveringen kabbelden vrolijk voort, maar er keken iedere week minder vrouwen naar de talkshow voor vrouwen, op het dieptepunt nog 126 duizend.

Tijd voor een grote voorjaarsschoonmaak. Er zijn drie nieuwe ‘vriendinnen’ lid geworden van het ‘clubhuis’: Leonie ter Braak, Tina de Bruin en Carly Wijs. Ook is de waan van de dag losgelaten, zodat er kan worden gefocust op één thema, net zoals in het tijdschrift Linda. De aflevering van woensdag ging over het veranderende schoonheidsideaal en was ook ‘powered by Linda’, die vertelde over haar zelfbeeld.

Voldoet het opgefriste format aan de drie s’en die Westrik zichzelf oplegt? Ja, de talkshow is sneller. Er zit meer tempo in de gesprekken en er wordt gehopt van gast naar gast, van item naar item. Er zaten modellen met vitiligo, albinisme en downsyndroom in de zaal. We zagen filmpjes van onconventionele catwalkhows en lelijke hondjes. De kijker werd dus flink beziggehouden.

Maar het kan scherper. De schoonheidsexperts gingen veel te lang door over kledingmaten en de vraag waarom maat 42 niet de norm is. De boodschap van zelfacceptatie beklijfde al weinig, maar werd onderuit gehaald door de hoofdadverteerder in de reclameblokken: een dieetplan. Oh, the irony.

Merel Westrik en haar 'vriendinnen' in de talkshow Ladies Night. Beeld Net5
Merel Westrik en haar 'vriendinnen' in de talkshow Ladies Night.Beeld Net5

De schaamteloosheid kwam vooral van de mannen. Acteur André Dongelmans liet zien dat een buikje oké is. Barman Jim Bakkum trok ook zijn shirt omhoog om te bewijzen dat hij geen sixpack meer heeft. En de show werd afgesloten met een feestelijke parade van forse mannen, met als doel de hashtag #FreeTheVetrol viraal te laten gaan – wat niet gebeurde.

Een talkshow gaat pas leven als er wrijving is tussen de sprekers, wat bij de Amerikaanse vrouwentalkshow The View geregeld gebeurt. Maandag, tijdens de voorbeschouwing van Ladies Night bij Jinek, riep Stella Bergsma andere vrouwen al op om ‘slechter, gevaarlijker, kwaaier, onbescheidener en onbeschaamder’ te zijn. Maar vooralsnog is zij de enige vriendin van Ladies Night die écht uit de bocht durft te vliegen.

Dat Westrik als kind werd gepest met haar unibrow, De Mol zich schaamt om op de foto te gaan en Olcay Gulsen juist heel goed nadenkt over haar zwoele Instaposes, zijn geen spannende of spraakmakende ontboezemingen. Die twee s’en moeten dus aan de doelstellingen worden toegevoegd. Zorg dat kijkers echt iets hebben om over te praten.

Westrik had nogal wat concurrentie tussen half negen en half tien. Het is wel opvallend dat Ladies Night woensdag 257 duizend kijkers trok, terwijl het daaropvolgende Olcay & huiselijk geweld 411 duizend kijkers wist te boeien. Maar Gulsen was daarin ook veel openhartiger en kwetsbaarder, over een urgent thema dat wél prikkelt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden