Wanneer schendt een drone uw privacy?

Een dronepiloot eist 1.280 euro schadevergoeding van zijn buurjongen die het ding neerhaalde. De 19-jarige jongen weigert te betalen en eist een 'vliegverbod' boven zijn tuin.

Jonathan Witteman
Een particuliere drone. Beeld anp
Een particuliere drone.Beeld anp

Waarover ging het geschil?

Over een neergeschoten drone. Een burenruzie loopt uit de hand als een Gelderlander op Tweede Kerstdag 2014 met een drone over de tuin van zijn buren vliegt. Zijn 19-jarige buurjongen voelt zich bespied door het met een camera uitgeruste vliegtuigje. Hij pakt een luchtbuks en schiet op de drone - een voltreffer. De eigenaar van de drone daagt daarop zijn buurjongen voor de rechter. Op 21 december vorig jaar stonden ze tegenover elkaar bij de rechtbank in Apeldoorn, twee weken geleden was de uitspraak.

Wat wilde de eiser?

Geld voor de schade aan zijn drone: 1.063 euro, plus nog eens 217 euro aan buitengerechtelijke kosten.

Hoe luidde het verweer?

Eigen schuld, dikke bult: zijn buurman koos er zelf voor om met zijn drone over het erf van zijn ouders te vliegen en filmbeelden te maken met de GoPro-camera onder de drone. Schending van de privacy, stelt de advocaat van de gedaagde. Hij eist van de rechter een verbod voor de buurman om met diens drone over het erf van zijn cliënt te vliegen. De dronebestuurder ontkent de beschuldiging overigens: hij zegt alleen maar algemene 180-graden-beelden te hebben gefilmd, zonder inbreuk te willen maken op de privacy van zijn buren.

De buurjongen weet dat hij de drone niet had moeten neerhalen, maar wijst ook op eerdere akkefietjes tussen zijn familie en de buurman, over een hek, bomen en parkeerplekken. De drone was een nieuwe manier om zijn familie dwars te zitten. De buurjongen peinst er daarom niet over om voor de schade op te draaien. Daar komt nog bij dat de buurman zijn drone na de voltreffer gewoon gecontroleerd aan de grond heeft gezet. De schade kan dus niet groter zijn geweest dan een kapotgeschoten rotor.

Wat vond de rechter?

Die buigt zich eerst over de vraag: heeft de dronepiloot de privacy van zijn buren geschonden? Ja, vindt de rechter. Privacy omvat ook het recht om zich in eigen huis vrij en onbespied te weten. 'Het vliegen met een drone, zodanig dat een aan de drone bevestigde camera beelden kan maken van hetgeen zich in de woning afspeelt, levert een ongerechtvaardige schending op van de persoonlijke levenssfeer.'

En de privacyschending betekent in de ogen van de rechter automatisch dat de dronebestuurder medeverantwoordelijk is voor de schade aan zijn drone. De buurjongen had het schot immers niet gelost als er geen privacyschending aan vooraf was gegaan.

Het vonnis?

De dronepiloot en zijn buurjongen moeten ieder de helft van de schade betalen. Hoe hoog die schade echt is, moet de dronepiloot tijdens een andere zitting bewijzen. Bovendien verbiedt de rechter hem om nog eens met zijn drone over de tuin van zijn buren te vliegen, op straffe van een dwangsom van 250 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden