Wanbetalende klanten mobiele telefonie gaan mogelijk vrijuit

Incassobureaus innen sinds een maand geen geld meer bij wanbetalende klanten van mobiele telecombedrijven. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

null Beeld anp
Beeld anp

De reden is een uitspraak van de Hoge Raad, die oordeelde dat een gratis telefoon bij je mobiele abonnement feitelijk een lening is en dat aanbieders daarom aan strikte regelgeving hadden moeten voldoen. Daarmee gaan duizenden wanbetalers voorlopig vrijuit.

'De Hoge Raad heeft een uitspraak gedaan die mogelijk gevolgen heeft voor uw dossier', stelt een brief van incassobureau Intrum Justitia aan wanbetalers van T-Mobile. 'Wij zijn de uitspraak aan het bestuderen en zullen uw dossier aanhouden. U hoeft voorlopig geen termijnbedrag te betalen.'

Nu de Hoge Raad een abonnement met 'gratis' mobiele telefoon als een lening heeft omschreven, moeten aanbieders van all-in abonnementen voldoen aan strenge regels onder de Wet op het financieel toezicht. Zo moet de prijs van de mobiele telefoon bekend worden gemaakt en moeten aanbieders de kredietwaardigheid van potentiële klanten checken voordat zij een contract afsluiten. Omdat dit bij de abonnementen niet is gebeurd, zijn deze nietig verklaard. Wanbetalers kunnen compensatie claimen, zeker als ze besluiten hun verkregen mobiel in te leveren.

Massaclaim

KPN heeft bevestigd dat incassobureaus sinds een maand niet meer namens hen innen bij deze groep wanbetalers. Vodafone weigert commentaar.

Volgens Stichting Consumentenclaim, dat namens vijfduizend mobiele telefoonbezitters een miljoenenclaim heeft ingediend bij telecombedrijven, hebben aanbieders jarenlang klanten gelokt met all-in abonnementen die ze niet konden betalen. De schade die telecomgiganten kunnen ondervinden door een massaclaim kan in theorie oplopen tot in de honderden miljoenen. 'Maar dan moeten honderdduizenden mensen een claim indienen', aldus Stef Smit van Stichting Consumentenclaim tegenover het AD. Smit zegt te hopen op een schikking met de mobiele telecombedrijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden