tv-recensieFrank Heinen

Waarom wordt alles beperkt, behalve het aantal gasten aan al die tafels en desks?

Van alle schrijnende situaties die de crisis in al haar monsterlijke eindeloosheid tot stand brengt, ben ik persoonlijk het meest geïnteresseerd in de schrijnende situaties die Bekende Nederlanders zoal ervaren.

Gelukkig wordt hier uitgebreid in voorzien.

Op de vroege dinsdagavond was RTL Boulevard voor 1,3 miljoen mensen de voor de hand liggende appetizer voorafgaand aan de persconferentie waarin de lockdown zou worden verlengd. Aan de desk werd voorbeschouwd.

In verschillende korte clipjes gaven Bekende Ondernemende Nederlanders (BON’ers) hun visie op de aanstaande verlenging.

Saar Koningsberger: ‘Het komt keihard aan.’

Bridget Maasland: ‘Het zou natuurlijk beter zijn als de winkels weer open zijn.’

Floortje Dessing: ‘Wat is het toch een bizarre tijd waar we in zitten.’

In de studio stond ‘lifestyledeskundige’ Nikkie Plessen. Gekleed in stemmig zwart, en met in de ogen de getourmenteerde blik van iemand die er ‘vol-le-dig doorheen zit’. Plessen heeft op eerdere momenten al vastgesteld dat het tempo en de gestrengheid waarmee de Nederlandse regering de maatregelen doorvoert wat haar betreft onvoldoende zijn. Hier is, vreemd genoeg, tot op heden weinig mee gedaan.

‘Dat er een probleem is, dat moeten we wel erkennen’, stelde Plessen vast in een analyse die almaar meer de vorm aannam van een dans op het dezer dagen druk bewandelde koord tussen ruimhartige solidariteit en ongebreideld eigenbelang. ‘En dat er iets aan gedaan moet worden, dat moet ook. Maar het is wel wrang om te zien dat al die winkels dicht moeten.’

Nikkie PlessenBeeld RTL Boulevard

Later vertelde Plessen dat ze een privélerares had ingehuurd voor de kinderen van de medewerkers op haar kantoor. Een schaamteloosheidsdrietrapsraket: als miljonair zo dwingend de aandacht op je eigen financiële tegenslag vestigen door uit te leggen dat je de regels omzeilt door werknemers naar kantoor te laten komen en daar vervolgens een schoolsituatie te creëren. Tip voor alle Boulevard-kijkers: zorg gewoon dat je rijk bent, dan worden restricties ten behoeve van de volksgezondheid op magische wijze adviezen die je gerust naast je neer kunt leggen.

Later op de avond werd aan tafel bij Eva Jinek tamelijk veel tijd besteed aan een informatief item over de actuele routine van Bekende Nederlanders Met Schoolgaande Kinderen In Basisschoolleeftijd (BNMSKIB’ers). Conclusie: het ging allemaal niet vanzelf.

Je vraagt je af waarom die mensen daarvoor eigenlijk allemaal naar de studio moeten komen. Wordt er op tv-redacties überhaupt nagedacht over het essentiële karakter van wat er zoal wordt uitgezonden? Hoe groot zijn de belangen van ‘informeren’ en ‘amuseren’ nu precies? Waarom wordt praktisch alles beperkt, behalve het aantal gasten aan al die tafels en desks? Niemand de deur uit, behalve dan voor cruciale zaken, zoals een handvol minuten durende causerie over Rail Away (dinsdag, Op1).

Zijn er dan echt geen alternatieve vormen van tv-geouwehoer denkbaar, op afstand, gewoon, om het goeie voorbeeld te geven?

Al was het maar om aan Nikkie Plessen te laten zien hoe het ook kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden