Tv-recensieHaroon Ali

Waarom vergeven Tiger King-fans de zonden van Joe Exotic, maar wordt Carole Baskin gezien als een zwarte weduwe?

null Beeld
Haroon Ali

‘Hey, all you cool cats and kittens!’ Iedereen die Tiger King heeft gebinged, de verrassingshit van Netflix tijdens de mondiale lockdown, hoort natuurlijk Carole Baskin, de zweverige doch vastberaden dierenactivist van Big Cat Rescue. In de docuserie zien we hoe zij haar aartsvijand Joe Exotic tegenwerkt, die een onethische dierentuin runt. Zijn haat jegens Carole neemt zulke groteske vormen aan, dat hij uiteindelijk een poging onderneemt om haar te laten vermoorden, waarvoor hij nu 22 jaar in de gevangenis zit.

Net als miljoenen andere kijkers was ik dagenlang betoverd door het narcisme van Joe Exotic. Hij was de gay antiheld met een geblondeerd matje, campy paillettenbloesjes, pittige oneliners én een polyamoureus huwelijk met twee heteroseksuele hillbillies. Geen wonder dat er zo veel memes over hem verschenen op sociale media. De popculturele allure van Joe en zijn kitscherige countryclips overschreeuwden zijn duistere, rancuneuze kanten. Je vergat bijna dat hij jonge mannen aan zich bond door ze te drogeren en zonder scrupules tijgers afschoot die hem in de weg zaten.

Joe Exotic in ‘Tiger King’. Beeld Netflix
Joe Exotic in ‘Tiger King’.Beeld Netflix

Joe is duidelijk de slechterik in het verhaal. En de andere mannen in de serie behandelen hun dieren, personeel en vrouwen even slecht. Zelfs de makers van Tiger King hebben feiten verdraaid, zeggen meerdere betrokkenen nu. Maar de enige vraag die kijkers en beroemdheden al weken wakker houdt is: heeft Carole Baskin haar tweede man vermoord, die sinds 1997 wordt vermist? Er is geen bewijs dat zij hierin een rol speelde en ze is er nooit voor vervolgd. We horen alleen de ongefundeerde laster van haar vijanden, bijvoorbeeld dat ze gehakt maakte van zijn lichaam.

In een lang epistel op haar website schrijft Baskin dat de documentairemakers haar hebben belazerd, geen interesse hadden in de waarheid en smeuïge complottheorieën hebben aangedikt. Saillant is dat ze niet werd uitgenodigd voor de terugblikspecial The Tiger King And I, die deze week op Netflix verscheen, waarin een boef als Jeff Lowe haar nogmaals mag beschuldigen. En er zijn nog meer spin-offs in de maak. Investigation Discovery werkt aan een vervolgserie die zal inzoomen op de vermissing. ‘Heeft Carole haar man uit de weg geruimd om zijn fortuin te bemachtigen, meer macht te vergaren en haar vijanden te vernietigen?’

Carole Baskin in ‘Tiger King’. Beeld Netflix
Carole Baskin in ‘Tiger King’.Beeld Netflix

Joe Exotic zit in de bak, maar heeft nu alle roem waarvan hij droomde. Hij werkt naar verluidt aan zijn memoires, over zijn ‘tragische’ jeugd, die de sympathie voor hem vast zal vergroten. Maar waarom vergeven kijkers Joe’s zonden, terwijl Carole wordt afgeschilderd als een zwarte weduwe? Waarom mogen alle louche mannen in de serie roepen wat ze willen, maar wordt de enige semirationele vrouw gediskwalificeerd?

Carole is kennelijk schuldig tot haar onschuld is bewezen, in plaats van andersom. Speelt seksisme hier een rol? Kijkers lachen mee met de schoften uit Tiger King maar wantrouwen de vrouw. De obsessieve vraag of Carole haar man heeft vermoord zegt dus vooral iets over de toeschouwers, die deze cool cat dolgraag ten onder zien gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden