RedactieblogPieter Klok

Waarom onze redactie geen invloed heeft op advertenties

Sommige lezers zijn verontwaardigd vanwege een advertentie die vandaag in de Volkskrant staat. Hierin roept de Stichting Vaccinvrij op om boeken te lezen die kritisch zijn over vaccinatie. Hoe kan het dat een redactie dergelijke onzin plaatst en zo de volksgezondheid in gevaar brengt, vragen lezers zich af.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het is goed nog eens te benadrukken dat de redactie en het advertentiebedrijf bij de Volkskrant volstrekt gescheiden werelden zijn. De redactie heeft geen invloed op de advertenties en adverteerders hebben geen invloed op de redactionele inhoud. Dat is voor onze redactionele onafhankelijkheid van het grootste belang.

In principe is iedereen vrij om een advertentie in de Volkskrant te plaatsen. Wij willen ons als redactie daar niet in mengen. Als we ongewenste boodschappen gaan weren, betekent dat immers impliciet dat we de andere advertenties gewenst vinden. Als we advertenties weigeren omdat er aperte onzin in staat, zeggen we impliciet dat we de inhoud van andere advertenties hebben gecheckt en goedgekeurd.

Alleen als er een redelijk vermoeden is dat er strafbare feiten worden gepleegd in een advertentie, zoals smaad en laster, of als de uitgever vindt dat fatsoensregels worden overtreden, kan een advertentie worden geweigerd. Alle andere uitingen vallen onder de vrijheid van meningsuiting.

Lees voor een nadere uitleg ook deze column van de Ombudsman.

Over de twijfel die de anti-vaccinatielobby verspreidt schreef Maarten Keulemans eerder dit stuk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden