tv-recensieemma curvers

Waarom moeten we de tegeltuinen en bekwijlde banken van onze lijsttrekkers zien?

null Beeld

De lijsttrekkers zoeken koortsachtig naar hun eigen lavendelzakje.

Emma Curvers

Arme lijsttrekkers. Al wekenlang moeten ze enthousiasme veinzen voor alle ludieke ideetjes van de media. Een gasthoofdredacteurschap bij de T., met Rutger Castricum in de Hofkar koffie halen, presentatortje spelen bij WNL, met Emma Wortelboer over broodbeleg leuteren en tussendoor nog hapsnap wat verzinnen voor hun TikTok-kanaal. En dan moet je nog een camera in huis dulden voor House of Politics (NPO 3). Social-snackmateriaal gemikt op de jongere kiezers, dat hopelijk de nodige virale momentjes oplevert – we herinneren ons allemaal het legendarische lavendelzakje van Baudet. Licht geïnspireerd op Cribs, behalve dan dat de lijsttrekkers zichzelf graag zo gewoon mogelijk neerzetten.

Jesse Klaver deed even alsof hij ging koken, uiteraard geïnspireerd door zijn Indische oma – net als in ‘Koken met Klaaf’ op de GroenLinks-TikTok. In het voorbijgaan vertelde hij dat hij het Boeddhabeeld van zijn opa elke dag een kusje geeft, en wees hij ons op de onbestemde bruine vlek op zijn bank – kijk, ik heb ook vieze kinderen. Tot slot voegde hij nog wat volksheid toe aan de uitgekiende Klaaf-melange: de carnavalskrakers die hij graag luistert in zijn werkkamer.

How do you do, fellow kids?  Beeld VPRO
How do you do, fellow kids?Beeld VPRO

Ook Sigrid Kaag wilde graag kwijt hoe goor haar bank was. Pas nu de camera er stond leek ze zich bewust te worden van haar eclectische inrichting: ‘Een soort Midden-Oosten plus.’ En de sneakers? Niet in een walk-in-closet maar naast de router in de meterkast. Het wordt moeilijk om Kaag nog elitair te noemen als je haar huis hebt gezien.

Alleen huize Eerdmans had een beetje Cribs-glans. Om de relaxte sfeer te illustreren stond zijn gezin te pingpongen in de woonkamer – ja, daar is plek voor. Ook Eerdmans lijkt te begrijpen dat je jezelf een beetje voor schut moet zetten om wat van zo’n YouTube-filmpje te maken: hij draait als dj Jopie op feestjes van de Tweede Kamer, en liet horen met welke uitgekauwde dansvloerknallers hij van de VVD en GroenLinks één grote partypartij maakt. ‘We gaan los, op zijn koppie op zijn kantje!’ Joost wilde ook zijn pianospel demonstreren, waar hij tot drie keer toe een retry voor aanvroeg, net als zijn slamdunk in de tuin (en zijn politieke carrière natuurlijk).

Verder naar het bescheiden achterommetje van Lilian Marijnissen, dat net als Eerdmans’ tuin vol tegels en kunstgras ligt. Daar nog iets opvallends? Mwah. Haar hond heet Laika (naar de eerste Sovjet-hond in de ruimte), en in de kast staat een foto van haar ex-paard Gorby, vernoemd naar Gorbatsjov.

De lijsttrekkers en programmamakers zoeken krampachtig de connectie met de jonge kiezer, naar hun eigen virale lavendelmoment, en toch lukt het maar niet iets meme-orabels te doen. Partijen werken ook op hun eigen kanalen hard aan hun memeïficatie: hoort ananas op pizza, vroeg ‘een bezorgde burger’ Mark Rutte op TikTok (‘absoluut niet’).

Farid Azarkan legde daar deze week op de markt uit hoe je de beste watermeloen uitzoekt. Net als Geert Wilders zei Azarkan trouwens zijn Nieuwsuur-interview af – hij was precies die dag oververmoeid. Gelukkig zien we komende week in House of Politics wel hoe ongelooflijk gewoon zijn bank is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden