Waarom Justin Bieber niet vijf jaar de cel in hoeft

Justin Bieber, uitgeleverd door thuisland Canada aan de Verenigde Staten, om daar een celstraf uit te zitten van vijf jaar. Het zou kunnen.

Redactie

Hoewel het niet erg waarschijnlijk is dat de sanctie in praktijk zal worden gebracht, bestaat de juridische mogelijkheid wel, schrijft de Hollywood Reporter in een analyse van een wetsvoorstel dat op dit moment beoordeeld wordt door het Amerikaanse Congres. Mocht de wet worden aangenomen, dan riskeert iedereen die muziek waar copyright op rust zonder toestemming online laat zien of horen een celstraf van maximaal vijf jaar. De wet, die op steun kan rekenen van de entertainmentindustrie, werd afgelopen mei al ingediend. Maar het krijgt veel aandacht nadat de organisatie Fight for the Future het initiatief Free Bieber op poten zette.

Justin Bieber is namelijk ontdekt door het zingen van andermans werk en dat op YouTube te zetten, betoogt de organisatie. En het kan niet de bedoeling zijn van copyrightwetten om zoiets onschuldigs als een kind dat een liedje zingt, strafbaar te maken.

Bieber of niet, het voorstel legt nog eens de nadruk op uitdijende copyrightwetten in tijden dat steeds meer muziek en films online komen te staan.

YouTube

Overigens hoeft Bieber zelf niet te vrezen voor een eventuele celstraf: een weblog gewijd aan copyrightkwesties zocht uit dat niet Bieber, maar YouTube verantwoordelijk is voor het filmpje waarin de kindster een liedje zingt van Chris Brown. De vraag is wel: hoe lang blijft YouTube gevrijwaard van aanklachten dat het copyrightwetten overschrijdt? Of is dat stadium allang gepasseerd, met de enorme hoeveelheden muziek die online beschikbaar is? Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Justin Bieber in Sao Paulo, begin oktober. Beeld reuters
Justin Bieber in Sao Paulo, begin oktober.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden