Waarom ineens twitteren in 280 tekens? Waren die 140 niet genoeg?

'Een schitterende beperking', noemde Twitteroprichter en huidige bestuursvoorzitter Jack Dorsey de digitale dwangbuis waarin Twitter zijn gebruikers al sinds 2006 vastsnoerde: 140 tekens. Dat wordt nu verhoogd naar 280. Waarom?

Beeld anp

Het antwoord staat in de tweet van @jack zelf: 'Een kleine verandering, maar een grote stap voor ons. De 140 tekens waren een arbitraire keuze gebaseerd op de 160 tekens-limit uit het sms-tijdperk.'

De uitbreiding moet gebruikers stimuleren om meer tekst op het platform te zetten. En dat zou dan weer nieuwe adverteerders kunnen lokken. Twitter groeit nog wel, maar het gaat beleggers niet snel genoeg. Het medium heeft te maken met hevige concurrentie van onder andere Snapchat en Instagram.

Vorig jaar kondigde Twitter aan dat de limiet zou worden opgerekt tot maar liefst tienduizend tekens. Dat veroorzaakte een storm van protest van gebruikers die vreesden dat hun tijdlijn zou vollopen met oeverloos gezwam. Waarop Dorsey, in zijn jonge jaren een fanatiek gebruiker van Internet Relay Chat (IRC, een van de eerste chatfuncties op internet) verklaarde de grens van 140 in ere te zullen houden.

Wel werd het aantal tekens opgerekt door onder andere foto's niet meer mee te nemen als tekens. Ook DM's (privéberichten) waren al niet meer gebonden aan die 140 tekens.

Een van de ambities van Dorsey is dat het raadplegen van Twitter net zo'n ritueel moet worden als het checken van het weer. Om dat voor elkaar te krijgen, wil hij meer nadruk gaan leggen op live-gebeurtenissen als nieuws, sport en entertainment, al dan niet bekeken via het eigen videostreamkanaal Periscope. Mensen moeten Twitter gebruiken om te babbelen over hetgeen ze op dat moment zien, vindt Dorsey.

Jack Dorsey, de multibaas die het moet bewijzen

Hij lijkt wel wat op wijlen Appletopman Steve Jobs, met zijn twee topbanen. Kan Dorsey ook wat Jobs kon, een concern van de ondergang redden? Lees hier het profiel van Jack Dorsey.

Voorlopig groeit bij Twitter alleen het aantal tekens

Analyse uit 2016, toen Twitter het aantal tekens iets omhoog bijstelde: Of dat gebruikers en investeerders kan plezieren staat te bezien. Heeft het bedrijf nog troeven achter de hand?

Maar volgens Twitter hebben gebruikers moeite om hun boodschap in 140 tekens kwijt te kunnen. Dat leidt tot proppen, of 'cramming', zoals Twitter het noemt. Belangrijke woorden worden geschrapt of twitteraars besluiten hun boodschap maar niet te plaatsen.

Dat proppen gebeurt volgens Twitter bij mensen die schrijven in bijvoorbeeld het Engels, het Nederlands of het Russisch, waar elke letter één teken kost. In het Japans, het Chinees en het Koreaans staat één Twitter-teken gelijk aan een lettergreep of zelfs een heel woord. Die gebruikers houden daardoor zelfs ruimte over in hun tweet. Bij een op de elf Engelstalige tweets had de gebruiker alle 140 tekens nodig, tegenover slechts een op de 250 Japanse tweets.


Beeld VK
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden