Waarom iedereen tegenwoordig nerd wil zijn

Een special over nerds? Nu nog? Jawel, en het levert boeiende verhalen op en scherpe analyses.

Haro Kraak
null Beeld
Beeld

Het lijkt een achterhaald idee van Vrij Nederland: de nerd eens flink op het schild hijsen. Want ja, de opkomst van dat menstype dateert van zo'n tien jaar geleden. Maar zoals goede ideeën soms matig worden uitgevoerd, zo wordt dit matige idee geweldig uitgevoerd.

Een ranglijst van 101 nerds vormt het hart van deze special over 'individuen die complexe problemen wisten op te lossen (...) door slim en creatief gebruik te maken van technologie'. Denk aan de 'Willie Wortels en Professor Barabassen van deze wereld, zeg maar, maar dan, nou ja, echt'.

Het gaat hier om het cliché van de moderne nerd, een powerfiguur die de techniek beheerst die ons overal omringt, maar waar bijna niemand kennis van heeft. Per categorie - techno-dokters, tinkerers, big data, smartfood - worden de drie besten voorgesteld, plus eervolle vermeldingen.

Afstammen van knurd

Dat levert boeiende verhalen op over de bioloog die met een schoenendoos, een föhn en wat spul van de bouwmarkt een malariatester bouwde (Wouter Bruins), de knutselaar die binnen wolken maakt (Berndnaut Smilde), de onderzoeker die met een 3D-printer pasta in de vorm van roosjes print (Kjeld van Bommel) en de kunstenaar die met geheime plannen van Quentin Reeves (stond model voor Q van James Bond) een eenmansduikboot maakte (Filip Jonker).

Het verhaal van Kelli van der Waals over waarom iedereen tegenwoordig nerd wil zijn - tevens iets waarvan je denkt dat je het eerder hebt gelezen - staat ook vol met scherpe analyses en leuke wetenswaardigheden. Zo zou de term nerd afstammen van knurd (het tegenovergestelde van drunk), waarmee op de universiteit in New York onderscheid werd gemaakt tussen mensen die wel en niet drinken. En in Sillicon Valley wordt nerd omschreven als 'a four-letter word with a six-figure income'.

Haar stelling dat de nerdcultuur voor vrouwen problematisch is, wordt (helaas) geïllustreerd door de top-101 van het blad: daarin figureren slechts tien vrouwen.

Spinnenweb

Sowieso verdient VN een pluim voor een special over de nerd waarin Alexander Klöpping - dé belichaming van de zelfverklaarde, gevatte nerd in Nederland - maar zijdelings wordt genoemd.

Enfin, er zijn ook nog andere weekbladen in Nederland en Elsevier zou Elsevier niet zijn als het tijdschrift niet jaarlijks de carrièrekansen voor studenten zou onderzoeken. Ook hier is de wraak van de nerds zoet. Met de studies kunstmatige intelligentie, elektrotechniek, geneeskunde en wiskunde kom je het snelst aan een baan. En de biochemische technoloog staat op drie van beste banen op basis van salaris, werkniveau en tevredenheid.

De Groene Amsterdammer bekeek hoe de nerds van de toekomst worden opgeleid en of dat goed gaat. Het klinkt leuk, die iPad-klas met zelfstandige leerdoelen en meer nadruk op 'skills' leren dan feiten stampen, maar hoe interpreteer je feiten als je geen kennis hebt?

Joshua Foer, auteur van Het geheugenpaleis, wordt geciteerd: 'Net als een spinnenweb vangt het geheugen nieuwe informatie. Hoe meer het vangt, hoe groter het wordt. En hoe groter het wordt, hoe meer het vangt.'

null Beeld
Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden