AchtergrondGolf-tv

Waarom golf kijken op tv meer ontspant dan Netflix

Voor wie na een drukke dag toe is aan ontspanning, is er weinig rustgevender dan de trage cadans van golf-tv, betoogt Michiel van der Geest. Wat maakt Ziggo Sport Golf zo onweerstaanbaar voor de diehardgolffan?

Joost Luiten in actie in Beijing.Beeld Getty Images

Een vogel kwettert, ergens twinkelt een beekje, bomen ruisen in de wind, daartussen de gelukzaligheid van brede stroken kortgemaaid gras in de zon. Haast is ver weg. Op een biljartlaken van gras gaat een man op zijn hurken. Hij kijkt naar een wit balletje, naar de glooiing daarachter, naar een gaatje in de grond. Hij komt overeind, bedenkt zich, gaat nogmaals op de hurken, kijkt opnieuw, vrij lang, komt weer overeind en geeft in opperste concentratie het balletje een tikje. Dat rolt een paar meter over het gras en verdwijnt in het gaatje in de grond. ‘Prima birdie’, zegt een stem.

U wist het wellicht niet, maar Nederland kent een 24-uursgolfzender.

Ziggo Sport Golf is onderdeel van de betaalde sportzenders van Ziggo en zendt 24 uur per dag, zeven dagen per week golf uit; daarvan is 1.800 uur per jaar live, veelal met Nederlands commentaar, ook op de meest onmogelijke uren. Het kan zomaar gebeuren dat een toernooi in Maleisië om 4.30 uur ’s ochtends live de huiskamers binnenkomt. ‘Maar als onze commentatoren dan een doosje golfballen beloven aan de eerste vijf mensen die mailen, stroomt de mailbox vol’, zegt Martijn van Opstal van de zender. Dan denk je wel: wie kijkt er op dit moment in godsnaam, doe even normaal. Maar diehardgolfers zijn trouwe abonnees.’

Ik geef het maar meteen toe: ook ik ben een golfliefhebber. En golf mag dan iets van zijn elitaire rodebroekenimago hebben verloren, ik voel nog altijd de noodzaak deze hobby verontschuldigend toe te lichten. Dat er niets heerlijkers is dan op een golfbaan te zijn, in de natuur, met vrienden die ook echt niet elitair zijn maar heel normaal, dat ook ik golf niet als sport beschouw, maar als een leuk maar moeilijk spelletje, dat je vier uur lang al je zorgen vergeet, dat juist golfbanen heel veel aan natuurbehoud en duurzaam waterbeheer doen en dat er in het leven niets bevredigender is dan je bal 200 meter rechtdoor te zien vliegen, tegen het decor van een strakblauwe lucht en hoge dennen. (Waarbij ik verzwijg dat mijn ballen meestal niet 200 meter rechtdoor vliegen, maar rechtsaf de bossen in gaan, of 6,5 meter vooruit hobbelen. En dat de lucht meestal niet strakblauw is, en dat die hoge dennen in de Randstad vaak ook elektriciteitsmasten zijn, of de skyline van Zoetermeer. Maar toch.)

De mensen die daar welwillend op reageren, die het zelfs lijken te begrijpen, die durf ik te vertellen: ik houd er ook van naar golf te kíjken. Op televisie. Urenlang.

Nog maar wat meer toelichting dan.

De afgelopen jaren waren roerig. De start van een jong gezin, twee jongens, dat ontspant niemand. Maar het ging bovendien gepaard met zorgen. Medische zorgen, ontwikkelingszorgen, driftbuien, onbegrijpelijke slaappatronen, een zoektocht langs artsen, hulpverleningsinstanties, orthopedagogen, samenwerkingsverbanden en schoolbegeleiders. 

Dan is ’s avonds, als het eindelijk stil is in huis, Netflix te heftig. Het hoofd wilde geen bloed, geen gewiekste dialogen, geen cinematografie met een diepere laag. Dan heb je rust nodig, noem het mindfulness. Een trage cadans, beelden met veel groen, een aangeharkt paradijs waar geen grassprietje verkeerd staat, waar magnolia’s bloeien, waar beschaving koning is, en opwinding – in de vorm van een spelletje – slechts een nederige dienaar van de omgeving. Dan is er eigenlijk maar één optie: golf.

Een kijkcijferkanon is Ziggo Sport Golf niet: bij het meest prestigieuze toernooi van het jaar, The Masters, dat elk jaar begin april wordt gehouden, keken op het hoogtepunt 50.000 mensen. ‘Meer dan prima’, volgens Van Opstal, voor zo’n nichezender.

Tiger Woods in actie in Dublin, Ohio.Beeld Getty Images

De commentatoren zijn zonder uitzondering mannen die hun sporen in de golfwereld ruimschoots hebben verdiend. Daan Slooter was Nederlands amateurkampioen, heeft golfbanen gemanaged en ontworpen, en is directeur van de KLM Open, het enige professionele golftoernooi in Nederland. Hij geeft al achttien jaar golfcommentaar. Hij heeft geleerd, zegt hij, hoe je zo’n uren durende uitzending moet opbouwen: zorgen voor een goede introductietekst, dan kom je in de flow, ‘en niet vanaf het begin gaan gillen, want dan moet je de hele middag gillen’. Ook belangrijk: ‘De mensen hoeven niet te weten dat we híér zitten.’ Hier is namelijk het Mediapark in Hilversum, in een soort bezemhokje met drie schermen, twee laptops en een stapel printjes met informatie over het weer, de spelers en het toernooi. ‘Mensen moeten door onze toon het gevoel krijgen dat ze dáár zijn, op de baan, tussen de bomen en de vogels.’ Soms maken ze onderling een grapje, zeggen ze: ‘Ik ga even op hole 13 kijken’. Liever zeggen ze, met het weerbericht in de hand, dat het elk moment kan gaan onweren.

Dat verveelt bijna nooit – ‘Ik moet toegeven, een eerste ronde van een klein toernooi in Zuid-Afrika, op een donderdagochtend: dan voelt het weleens als werk’ – want elke slag is weer uniek, zegt Slooter. ‘Dan ligt iemand weer achter een boom, komt de bal precies in een bunker (een zandhindernis, red.) of slaat iemand de bal net naast de vlag. Al die emoties zitten in elke ronde. Het is aan ons om dat te zien, te voelen en over te brengen.’

In golf kent elke hole een par, het getal dat aangeeft in hoeveel slagen een professional de hole zou moeten spelen. Een baan kent par-3-, par-4- en par-5-holes. Heeft een speler voor een hole één slag minder nodig dan de par, dan slaat hij een birdie.  

Co-commentator Robert-Jan Derksen was achttien jaar lang professioneel golfer en kan zich bijna alle slagen die hij in zijn carrière sloeg – en dat zijn er vele duizenden – herinneren; elke slag vergde overleg, concentratie, nestelde zich in zijn geheugen. Van veel golfbanen waar de toernooien ook nu nog worden gehouden, heeft hij elk hoekje wel gezien. Dat helpt hem bij zijn commentaar. ‘Ik ken de banen, weet waar het lastig chippen is, hoe de greens glooien. Dat is leuk om te vertellen, dan kan ik echt iets toevoegen.’

Veel kijkers mailen tijdens de uitzendingen hun vragen, die de commentatoren welwillend beantwoorden. Al blijft de zender het exclusieve terrein van golfliefhebbers. Derksen: ‘Wat een birdie is, ga ik echt niet uitleggen.’

De sportbetaalkanalen van Ziggo hebben 500.000 abonnees. Hoeveel daarvan een abonnement voor het golf hebben afgesloten, is niet te zeggen. De kijkcijfers van de zender zijn het hoogst als Joost Luiten (de beste Nederlandse golfer) of Tiger Woods in actie komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden