Waarom een filmpje een Amerikaan al acht maanden in de cel houdt

Vandaag begint de rechtszaak van Shezanne Cassim, een Amerikaan die al acht maanden vastzit in Dubai. Waarom? Hij plaatste een satirische video op Youtube.

Nina Schuyffel
Shezanne Cassim zit sinds april vast, voor het plaatsen van een satirisch filmpje op Youtube. Beeld ap
Shezanne Cassim zit sinds april vast, voor het plaatsen van een satirisch filmpje op Youtube.Beeld ap

Cassim (29) werd in april gearresteerd voor het plaatsen van een video op Youtube. De reden: hij zou ermee de wet op cybercrime overtreden en de nationale veiligheid in gevaar brengen. Sinds april wacht Cassim in de cel zijn proces af.

In het filmpje steekt Cassim de draak met tieners in Dubai die zichzelf 'gangster' noemen, maar eigenlijk een heel rustig leven leiden. Dat het als grap is bedoeld, blijkt al uit de zin waarmee het filmpje start: 'De volgende gebeurtenissen zijn fictief en niet bedoeld om mensen uit Satwa (wijk in Dubai, red.) of de Verenigde Arabische Emiraten te beledigen.'

undefined

'Sneu en ironisch'
Toch konden de autoriteiten in Dubai de satirische video niet waarderen. Cassim zat twee maanden vast in Dubai en werd in juni overgebracht naar een streng beveiligde gevangenis in Abu Dhabi. Volgens zijn broer Shervon Cassim worden aanvragen om hem op borgtocht te laten vrijkomen, afgewezen.

De familie van Cassim is boos. 'Hij is een goede jongen met een geweldige carrière en is nooit eerder in de problemen gekomen,' zei Cassims moeder tegen Star Tribune. 'En nu wordt hij zonder reden vastgehouden.' Cassim, opgegroeid in Minnesota, studeerde Politicologie en werkt sinds 2006 als bedrijfsconsultant in de Verenigde Arabische Emiraten.

Shervon Cassim verbleef twee maanden in Dubai om zijn broer uit de gevangenis te krijgen. 'In een tijd dat de Verenigde Arabische Emiranten zich voordoet als een modern land, is het sneu en ironisch dat het land mijn broer vasthoudt voor het uploaden van een flauwe video', zei hij in een reactie op de arrestatie.

Nieuwe cybercrimewet overtreden
Volgens de autoriteiten van Dubai heeft Cassim een nieuwe wet op cybercrime overtreden. Susan Burns, de advocaat van Cassim, zegt dat de video is geplaatst in oktober 2012, een maand voordat die nieuwe wet inging. Volgens Burns hangt overtreders van de wet een tijdelijke gevangenisstraf boven het hoofd, of een boete die kan oplopen tot 180.000 euro.

'Het is tragisch. Dit kan iedereen gebeuren, vooral jonge mensen die constant video's plaatsen op Youtube', zei Burns vorige maand, toen de familie vernam dat de rechtszaak voor de vijfde keer zou worden uitgesteld - omdat de rechter wachtte op de vertaling van het filmpje in het Arabisch. 'Vastgezet worden voor iets dat overduidelijk een grap is, en dan ook nog zeven maanden, is schending van mensenrechten.'

Sinds de nieuwe cybercrimewet zijn enkele tientallen mensen gearresteerd voor 'beledigende' berichten op sociale media. Eerder dit jaar werd een man gearresteerd omdat hij een filmpje op internet zette van een man die een Indiase emigrant in elkaar sloeg, zo meldt Al-Jazeera. Volgens het Emirates Center for Human Rights (ECHR) is Cassim de eerste buitenlander die is gearresteerd.

Steun op internet
De Verenigde Arabische Emiraten wilden lange tijd niet op de zaak reageren. Enkele dagen geleden bevestigde de autoriteiten voor het eerst dat Cassim is gearresteerd.

Velen betuigen hun steun via sociale media, onder de kreet 'Free Shez'. Ook Amerikaanse sterren bemoeien zich ermee. Acteur Will Ferrell vraagt in een filmpje om vrijlating van Cassim, die immers alleen deed wat 'wij allemaal doen': filmpjes maken die als grap zijn bedoeld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden