Waarom de Volkskrant de advertentie voor het PVV-meldpunt plaatste

De hoofdredacteur van de Volkskrant, Philippe Remarque, legt uit waarom er vandaag een advertentie van de PVV voor het omstreden meldpunt voor overlast van Oost-Europeanen in de krant stond.

Sommige lezers zijn verontwaardigd dat de Volkskrant vandaag een advertentie van de PVV heeft geplaatst voor haar omstreden meldpunt voor overlast van Oost-Europeanen. Ik kan me dat best voorstellen. Toen ik de advertentie gisteren onder ogen kreeg, zag ik meteen dat de PVV er mee wil provoceren op een moment van internationale ophef over dat meldpunt.

Ik had de advertentie natuurlijk kunnen weigeren. Maar dat deed ik bewust niet. Want als een krantenredactie advertenties op politieke wenselijkheid gaat beoordelen, begeeft zij zich op een hellend vlak. Een krant moet staan voor de vrijheid van meningsuiting. Hoe serieus je die vrijheid neemt, blijkt juist als je wordt geconfronteerd met uitingen die je tegen de haren in strijken. De Franse verlichtingsfilosoof Voltaire heeft dat treffend verwoord: 'Ik verafschuw wat u zegt, maar ik zal uw recht om het te zeggen tot de dood verdedigen'.

Daarom vindt u in de Volkskrant heel wat opiniestukken, uitspraken én advertenties waar de Volkskrantredactie het absoluut niet mee eens is. Het meldpunt van de PVV hebben ook wij in een commentaar afgekeurd. Maar dat is geen reden een advertentie ervoor te weigeren. In de Volkskrant hebben advertenties gestaan van de vereniging van pelsfokkers en van een groep die het beleid van de Russische president Poetin prijst. Dat terwijl de artikelen en commentaren die wij over pelsfokkerij en Poetin plaatsen over het algemeen kritisch van aard zijn. We plaatsen trouwens ook advertenties voor levensmiddelen die door onze eetschrijvers als abject worden omschreven.

Dat betekent niet dat er voor adverteerders geen grenzen zijn. Uitingen kunnen de grenzen van de wet overschrijden of smaad jegens personen bevatten. Zo heb ik een keer een advertentie uit de krant gehouden omdat daarin een met name genoemde burger van seksueel misbruik van kinderen werd beschuldigd, zonder bewijs en wederhoor. Je zou kunnen zeggen dat de PVV met haar klachtensite een fatsoensnorm overschrijdt. Maar zoals juristen ook in de Volkskrant stelden, overtreedt zij geen wettelijke grenzen. Dus heb ik de advertentie geplaatst, wat ik ook van die klachtensite vind.

Philippe Remarque is hoofdredacteur van de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden