Waarom Ben Affleck na zijn scheiding een lachertje werd en Russell Crowe een held

'Sad Affleck'-meme Beeld
'Sad Affleck'-meme
Floortje Smit

Het is de nachtmerrie van elke man: eindigen als Ben Affleck. Toegegeven, hij heeft een leuke baan en miljoenen op de bank, maar toch. Hij scheidde in 2015 van Jennifer Garner en sindsdien wordt hij steevast afgeschilderd als sneuneus.

Het begon met de Sad Affleck-meme. Affleck keek triestig tijdens een interview, iemand zette daar ‘Sound of Silence’ onder en voilà, online-hit. Vervolgens werd hij gespot met een gigantische tatoeage op zijn rug, wat hem hoon opleverde van vriend (Matt Damon), vijand (zijn ex) en het complete internet.

Daarna dook de ene na de andere zielige foto op, zoals een waarop hij met vermoeide blik een sigaret rookt na een verjaardagsetentje met zijn ex-vrouw en de kinderen. Of een waarop hij, met een handdoek hoog over zijn buikje getrokken, armen op de rug, peinzend over de zee uitkijkt. Hoe langer je ze bestudeert, hoe meer Ben Affleck de archetypische gescheiden man is, een brok verdriet in existentiële crisis. Het leidde tot artikelen als ‘Een ode aan Ben Afflecks bevlekte shirts’ (The Cut), ‘Help, ik denk dat ik Ben Affleck word’ (The Guardian) en ‘Het grote verdriet van Ben Affleck’ (The New Yorker).

Dan kun je wel twitteren dat het ‘prima gaat’ en dat je een ‘dikke huid hebt door opzichtige tatoeage’, maar dat gelooft dan niemand meer. Bovendien: we vinden ‘zielige Affleck’ grappig met al zijn pijn en ellende, dus die laten we ons niet afpakken.

Nee, dan pakte Russell Crowe het slimmer aan: die besloot zélf entertainment te maken van zijn scheiding. Deze week organiseerde hij, op zijn huwelijksdag nota bene, een veiling om zijn alimentatie te bekostigen, ‘The Art of Divorce’. Hij liet een kekke poster maken waarop hij in smoking met twinkeling in de ogen een toast uitbrengt. Te koop: een leren toque die hij droeg in Cinderella Man, een opgezet paard uit The Gladiator en een dinoschedel die hij ooit onder invloed van te veel wodka van Leonardo DiCaprio kocht. Dat laatste vertelde hij opgewekt op de Australische televisie.

Russel Crowe Beeld epa
Russel CroweBeeld epa

De veiling leverde 3,7 miljoen dollar op – ‘ik krijg een aantal dingen terug die ik toch eigenlijk niet wilde verkopen... niet gek voor een werkdag van vijf uur’, twitterde Crowe. Vanity Fair zag een ‘multi-million-dollar carreerboost’, een urenlange ode aan zijn filmcarrière en persoonlijke smaak.

In tegenstelling tot Affleck werd Crowes buikje nergens ‘gebodyshamed’ en zijn baard werd geen symbool voor verwaarlozing van zijn persoonlijke hygiëne. Niemand vroeg zich af of er ook dingen waren die Crowe heeft verkocht die hij eigenlijk wél had willen houden. Zelfde pijn, andere draai: dit is scheiden tot kunst verheffen, inderdaad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden