Waarheid in Rusland

DE AANPAK door de Russische autoriteiten van het ongeluk met de kernonderzeeboot Koersk zou niet hebben misstaan in de Sovjet-Unie....

De legerleiding maakte vervolgens fouten door tegenstrijdige en onjuiste mededelingen te doen. In haar verklaringen over de oorzaak van het ongeluk zwabberde zij tussen 'aanvaring' en 'explosie'. De Russen hamerden de gehele week erop dat het ontsnappingsluik zwaar beschadigd was en niet kon worden opengemaakt - tot Noorse duikers dat deden. Zo wekten de Russische autoriteiten vooral wantrouwen op.

President Poetin heeft bij deze crisis veel krediet verspeeld. Hij was er de afgelopen maanden in geslaagd de illusie op te wekken dat Rusland nog steeds een supermacht is. In het verzet tegen de Amerikaanse plannen voor een anti-raketschild eiste hij een belangrijke rol voor zich op. Op diplomatiek vlak leek hij deze zomer een succes te boeken door de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il ervan te overtuigen diens raketprogramma op te geven. Internationaal regende het complimentjes - de Duitse bondskanselier Schröder noemde Poetin zelfs 'briljant'.

De eerste tegenslag voor Poetin was de zware bomexplosie in Moskou, die een einde maakte aan het fabeltje dat hij het terrorisme effectief zou bestrijden. Daarna kwam Kim Jong-il met de verklaring dat zijn toezegging een 'grapje' was geweest. En nu is er het Koersk-drama, waarin Poetin onder vuur ligt omdat hij zijn vakantie in Sotsji - het St-Tropez van de Zwarte Zee - niet wenste te onderbreken.

Die houding is ronduit een blunder geweest. De ondergang van de Koersk vormt het wrange bewijs dat Poetins ambitie Rusland als supermacht te afficheren, te hoog is gegrepen - de boot die die status hielp te bevestigen, belandde op de bodem van de zee. Ook al is dat een bittere pil, een regeringsleider behoort compassie te tonen wanneer de levens van zoveel landgenoten op het spel staan.

De scherpe kritiek in Rusland op Poetins afwezigheid is een signaal dat de semi-autoritaire wijze waarop hij zijn land leidt, voor hem riskant is. Zijn stijl van regeren kan de steun voor zijn beleid ondermijnen. Die boodschap van het volk aan Poetin, verwoord via de Russische media, is het enige lichtpuntje dat aan het Koersk-drama valt te ontdekken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden