Waar is schrijver Niña Weijers nu mee bezig?

De Volkskrant belt aan bij makers en vraagt hun waaraan ze op dit moment werken. Waar is Niña Weijers (29) nu mee bezig?

Niña Weijers. Beeld anp
Niña Weijers.Beeld anp

'Je treft me op een moment dat ik net een uitgestrekte periode van schrijven in het vooruitzicht heb. Ik heb mezelf 'vrijgekocht' om een paar maanden bijna uitsluitend te kunnen werken aan mijn tweede roman. Mijn debuutroman De consequenties is ruim 2,5 jaar geleden verschenen, en sindsdien heb ik nauwelijks tijd vrijgemaakt om me écht op een nieuw boek te concentreren. Ik heb een tweewekelijkse column in De Groene Amsterdammer, had een talkshow met Simone van Saarloos en schuif maandelijks aan bij Radio Brainwash van Omroep Human. Nu probeer ik zoveel mogelijk ruis uit te schakelen: een enorme luxe, maar ook een eng, gapend gat.

'Waar het nieuwe boek over gaat? Dat is een ingewikkelde vraag. Het is een work-in-progress dat zich moeilijk laat definiëren. Ik heb natuurlijk ideeën, maar pas tijdens het schrijfproces ontdek ik wat de echte thema's zijn. Daarnaast ben ik bijgelovig: ik mag niet zeggen waar het over gaat. Anders word ik voor mijn gevoel een bepaalde richting in geduwd, terwijl ik juist in een fase zit waarin ik vrijheid wil ervaren. Ik probeer van alles uit maar niks ligt nog echt vast. Dit vind ik fijn - in mijn hoofd kan het nog het perfecte boek worden.

'Eerst was de uitdaging: krijg ik überhaupt een roman geschreven? Inmiddels weet ik dat het me een keer is gelukt, en dat het dus mogelijkerwijs ook een tweede keer moet lukken. Ik vind het interessant de grenzen op te zoeken van het genre. Ik wil geen klassiek, lineair verhaal, maar ga tegen de draad in schrijven, zodat mijn nieuwe werk een soort cirkel wordt.

Aantekeningenboekje van Niña Weijers. Beeld
Aantekeningenboekje van Niña Weijers.Beeld

'Zo'n periode vrij is een stok achter de deur en noodzakelijk voor mijn schrijfproces. Ik ben nog geen geroutineerde schrijver en werk in horten en stoten. Soms gaat het prima terwijl ik andere momenten denk: hoe moet ik een zin bouwen?

Er zijn dagen dat ik niemand spreek en tot diep in de nacht zit te werken. Voor mijn vorige boek ben ik zelfs een week naar Florence gegaan, waar ik alleen vijf woorden Italiaans tegen de lokale bakker heb gesproken: voor de rest heb ik alleen met mezelf geconverseerd. Ook vind ik het fijn om thuis 's ochtends in bed te schrijven, maar het gevaar bestaat dat je dan de hele dag in pyjama bent. Daarom probeer ik genoeg te bewegen en af en toe een frisse neus te halen. Anders word ik voor ik het weet een soort gebochelde klokkenluider van de Notre Dame.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden