Waar is schrijver en illustrator Tais Teng mee bezig?

De Volkskrant belt aan bij makers en vraagt hun waaraan ze op dit moment werken. Deze keer: schrijver en illustrator Tais Teng (Thijs van Ebbenhorst Tengbergen, 64).

Schrijver en illustrator Tais Teng (Thijs van Ebbenhorst Tengbergen). Beeld
Schrijver en illustrator Tais Teng (Thijs van Ebbenhorst Tengbergen).Beeld

'Als het goed is, komt mijn nieuwste boek, Wonderbaarlijke verhalen uit het duistere geraniumwoud, in januari uit. Tegenwoordig moeten titels kort zijn, maar ik heb voor een lekkere lange gekozen. Het boek bestaat uit zo'n twintig kleine verhalen voor volwassenen. Of eigenlijk zijn ze leeftijdloos, net als bij oude sprookjes. Bij alle verhalen hoort een illustratie, die ik zelf maak. Ik moet er nu nog vier maken. Ik teken digitaal. Vroeger was dat wel anders, toen ik begon met tekenen en schilderen in 1980 kon dat amper op computers. Als je olieverf gebruikte, moest je veertien dagen wachten tot het droog was. Nu kan ik in een milli-seconde alweer verder! Ik begin vaak met een fotocollage. Daar ga ik mee aan de slag in Photoshop, zodat er vooral silhouetten overblijven. Dan ga ik verder met tekenen en kan ik al dat anatomische gedoe overslaan. Ik kan het wel, maar ik vind het net corvee: niks aan.

'Op 20 november is mijn expositie in Frame.de.galerie in Amersfoort begonnen. Eerder was ik vooral druk met het bepalen waar alles moest komen te hangen. Ik heb verschillend werk, zoals meer sf-illustraties maar ook fantasy. Bij het inrichten let je op het thema en ook of de kleuren bij elkaar passen, een beetje als bloemschikken.

'Soms schrijf ik eerst, soms begin ik bij de tekening. Dat wisselt. Vaak heb ik een tekening gemaakt - het liefst zo vreemd mogelijk - en dan kan ik daar makkelijk een verhaal bij verzinnen. Bij dit boek moest ik een paar keer een plaatje bij een verhaal maken. Dat is veel meer werk, want alle elementen uit het verhaal moeten dan in de afbeelding terugkeren. Als ik net een stuk heb geschreven, lees ik het altijd door om te zien of het ook tot leven komt in mijn hoofd. Zo niet, dan wis ik het verhaal. Een tekort aan inspiratie heb ik nooit: het probleem is juist dat ik een kort verhaal wil schrijven en dan al een trilogie in mijn hoofd heb.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden