Waar is schrijver Elfie Tromp nu mee bezig?

De Volkskrant belt aan bij makers en vraagt hun waaraan ze op dit moment werken. Waar is schrijver Elfie Tromp (31) nu mee bezig?

Elfie Tromp

'Ik heb getwijfeld of ik wilde meedoen aan deze rubriek, omdat mensen altijd jubelverhalen vertellen over alle internationale, glamoureuze projecten waar ze op dat moment mee bezig zijn. Twee weken geleden heb ik mijn roman, waaraan ik een jaar heb geschreven, weggegooid.

'In januari zat ik in een schrijfresidentie in Zeeland. In afzondering pak ik de draad weer op, dacht ik. De roman was een persoonlijk verhaal over Rotterdam, maar het zei me niets meer. In de derde week van januari ben ik huilend naar huis gereden.

'Ik heb een heel heftig jaar achter de rug. Mijn moeder had borstkanker en mijn relatie ging uit na zeven jaar. Hanneke Hendrix, een vriendin die ook schrijver is, vertelde me dat er misschien te veel modder in het water zit, waardoor ik de vissen niet kan zien. Dat vond ik een mooi beeld.

'Er zijn denk ik geen dingen waarover ik niet schrijf. Schrijven begint waar het pijn doet, bij dingen die je eigenlijk niet wilt delen; die zijn vaak het meest universeel. Maar momenteel heb ik te veel pijn, waardoor ik het niet kan transformeren naar een roman. Wel naar liedjes of gedichten, gek genoeg.

'29 maart heb ik de eerste try-out van mijn liedjesprogramma Monster Love Town in theater Walhalla in Rotterdam. Het gaat over de wreedheid van de liefde. Ook heb ik een graphic novel geschreven voor het Rotterdamse Boekenweekgeschenk, samen met kunstenaar Ibrahim R. Ineke. Hij heeft een heftige gothic horrorstijl die aansluit bij mijn ziel. Dat ik dit met hem mocht maken, is helemaal te gek.

'Ik schrijf ook een column voor Metro. Het is wel lastig: als opiniemaker word je geacht je opinie over de wereld klaar te hebben, maar de wereld kan mij momenteel gestolen worden.

'Er zijn denk ik geen dingen waarover ik niet schrijf.'

'Bij de VPRO ben ik een podcast over mislukking aan het ontwikkelen. Het heet Schadefreude, daarin interview ik mensen over hun meest genante momenten. Als ik in een kroeg zit, zijn dat eigenlijk de verhalen die ik wil horen.

'Ik werd laatst ongesteld toen ik in een heel lichte broek een debat aan het leiden was. Ik voelde het doorbloeden en moest als een kreeft over dat podium bewegen. Gelukkig had niemand het door. Dat zijn verhalen met een hoge amusementswaarde en door ze te delen hef je de schaamte op.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.