Waar is scenarist Edwin de Vries nu mee bezig?

De Volkskrant belt aan bij makers en vraagt hun waaraan ze op dit moment werken.

Floor Bouma
Edwin de Vries (rechts) met zijn zoon Sammie. Beeld
Edwin de Vries (rechts) met zijn zoon Sammie.Beeld

'Waar ben ik niet mee bezig? Ik werk aan vier projecten tegelijk. Doordeweeks schrijf ik het vierde seizoen van de dramaserie Dokter Deen, in het weekend schrijf ik een musical over de stichting van New York en een toneelstuk gebaseerd op het boek Wat ik moest verzwijgen van Ariëlla Kornmehl, over de periode na de Tweede Wereldoorlog. Ook ga ik weer spelen. Ik heb het stuk De Westerbork serenade geschreven. Het gaat over het leven van een Joodse verzetsstrijder, mijn overleden vader.

'In De Westerbork serenade speel ik samen met mijn zoon Sammie, een ontzettend fijne ervaring. Ik denk het allerleukste waarmee ik nu bezig ben. Sammie speelt de jonge versie van mijn vader en ik speel hem na zijn overlijden, terugkijkend op zijn leven. Het is duidelijk dat we dezelfde roots delen. Mijn vader overleed toen ik 19 was, maar ik lijk ontzettend op hem. De onafhankelijkheidszin en zelfstandigheid die hem kenmerkten, zie ik bij mezelf terug. Bovendien was ook hij toneelspeler, net als mijn zoon en ik.

'De oorlog is een terugkerend thema. Er werd bij ons thuis veel over gesproken, misschien als een soort verwerking voor mijn vader. Hij vertelde verhalen over Joden die hij hielp onder te duiken, over Engelse piloten die hij de grens over smokkelde. Hierdoor raakte ik geïntrigeerd door het onderwerp. Oorlog is een interessante arena. De tegenstellingen tussen mensen, tussen goed en kwaad komen op scherp te staan. In extreme situaties komt de ware aard van mensen naar boven.

'Hoe ik alles combineer weet ik eigenlijk niet, ik werk elke dag. Of ik nou thuis zit te schrijven, of samen met Simone (Kome van Breugel, red.) aan het ploeteren ben om Dokter Deen af te krijgen.

In het beetje vrije tijd dat ik overhoud, bezoek ik samen met mijn vrouw (Monique van de Ven, red.) graag toneel, films en tentoonstellingen. Ik ben gek op moderne kunst. Jasper Krabbé en Helen Verhoeven vind ik prachtig.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden