Waar is (opera)regisseur Serge van Veggel nu mee bezig?

V belt aan bij makers en vraagt hun waaraan ze op dit moment werken.

Xanne Visser
Van Veggel tijdens de repetities voor Opera2Day's nieuwste productie. Beeld
Van Veggel tijdens de repetities voor Opera2Day's nieuwste productie.Beeld

'Ik repeteer nu voor de voorstelling Dr. Miracle's Last Illusion. Met mijn gezelschap Opera2Day in Den Haag heb ik een verhaal bedacht. We gebruiken delen van andere opera's voor de tekst en muziek.

'Toen ik 17 was, werd ik overrompeld door een opera. Ik ging twee keer per week in de schouwburg naar een theatervoorstelling en wilde iets stoffigs als een opera ook proberen. Bij de eerste strijkersklanken van Verdi's La Traviata was ik verkocht. Sindsdien is het een verslaving.

'De muziek en de tekst liggen bij de meeste opera's vast. Als regisseur probeer ik stukken met toneelspel en beelden tot leven te wekken. Soms plaats ik een stuk in een andere context.

'De repetities bereid ik 's ochtends vroeg voor, ik verwerk dan ideeën van de dag ervoor. In de studio volg ik een ingewikkeld rooster, om met alle zangers en spelers hun scènes te oefenen. In de pauze pak ik mijn rust, door naar buiten te gaan of over een yogabal heen te rollen.

'Ik vind het belangrijk om opera met modernere kunstvormen te combineren. Dit keer is dat het illusionisme. Het personage Dr. Miracle vermoordt met zijn nieuwe goochelmethode allerlei mensen. De vraag is of dit per ongeluk gebeurt of dat hij ze expres laat verdwijnen.'

'Door de trucs is het een van de ingewikkeldste opera's die ik ooit heb gemaakt. Als iemand op het podium vanuit een watertank moet verdwijnen, moet zo'n moeilijke truc de tekst of muziek niet in de weg zitten. Deze weken ga ik zien of de opzet in het theater werkt. Lukken de trucs niet, dan zullen we weer terug moeten naar de repetitieruimte.

'Mijn projecten hierna zijn nog onzeker. Er liggen altijd plannen, maar we zijn afhankelijk van subsidies en fondsen. Wel heb ik een doel: één operatournee en één locatievoorstelling per jaar. Maar ik ben al trots op onze geplande dertig voorstellingen, de meeste operatournees hebben er niet meer dan twaalf.'

Dr. Miracle's Last Illusion van Opera2Day is in juni en september te zien in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag en reist vanaf 2017 rond.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden