Waar is dichter Lars van der Werf nu mee bezig?

De Volkskrant belt aan bij makers en vraagt hun waaraan ze op dit moment werken.

Het prikbord van Lars van der Werf. Beeld
Het prikbord van Lars van der Werf.Beeld

'Het staat in de planning dat ik volgend jaar mijn derde bundel uitbreng. De werktitel is 'Overwegend vrolijk'. Mijn eerste bundel, Versjes van Lars, was een samenraapsel van tien jaar schrijven. Daar zaten puberale versjes tussen en heel serieuze: een potpourri van alles wat ik had bedacht. De tweede, Heb lief, die vorig jaar februari uitkwam, was nogal zwaar op de hand. Nu voel ik me een stuk beter dan vorig jaar, dus daarom: overwegend vrolijk. Want dat ben ik nu. Op het moment ben ik dus vooral bezig met samenstellen en schrijven voor die bundel. Ik kom net terug van een vakantie in Japan, daar heb ik ontzettend veel geschreven en getekend. Dat moet eerst geordend worden.

'Net als in de vorige twee bundels moeten er uiteindelijk 120 versjes in de bundel komen staan. Op mijn prikbord heb ik een blaadje waarop ik turf, zoals gevangenen dat doen in films. Er staan pas zeventig streepjes, dus er moet nog wel wat geschreven worden. Gelukkig gaat dat altijd vanzelf. Ik schreef en tekende altijd al als hobby; nu doe ik hetzelfde maar krijg ik er geld voor. Dat gaat ook op vakantie gewoon door. Dan kom ik terug met kleine ideeën of zinnen waarmee ik later verderga. Ik werk bijna niets uit op het moment van schrijven, dat komt later. Eigenlijk weet ik direct of iets goed is of niet: wanneer ik me prettig voel bij een zin of versje, mag dat stuk blijven. Je moet oppassen met de rest zomaar weggooien: zinnen moeten soms nog op je inwerken voordat ze goed worden.

'Naast mijn bundel heb ik ook nog een plannetje voor een expositie van mijn tekeningen. Ik teken de laatste tijd ontzettend veel en kreeg het rare idee dat het wel leuk zou zijn om die tentoon te stellen. Waarom ook niet? Alles kan! Het zijn ook vrolijke en kleurrijke tekeningen en ik combineer ze dan met een verhaaltje. Daarvoor ben ik nu nog met allerlei mensen aan het praten over wat er kan, maar dat moet goed komen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden