Waar is Dichter des Vaderlands Anne Vegter nu mee bezig?

De Volkskrant belt aan bij makers en vraagt hun waaraan ze op dit moment werken.

Anne Vegter: "Ik moet alleen het openingsgedicht nog schrijven".

'Ik zit in het voortraject van een nieuwe tour, Hallo gedicht!, die door alle provincies gaat. Het is een masterclass voor mensen die niet gewend zijn aan het lezen van poëzie, of bang zijn dat ze gedichten niet begrijpen. Ik maak ze wegwijs. Elke keer neem ik een gastdichter mee. We dragen gedichten voor en stellen vragen: wat staat hier precies? Wat zegt het over de tijd? We willen mensen enthousiasmeren voor poëzie door ze eigen interpretaties en perspectieven te laten benoemen. Ik zie het als een hardcore college over poëzie. De plannen liggen klaar, er zijn vijf succesvolle pilots geweest en eind januari gaan we echt van start. Ik moet alleen het openingsgedicht nog schrijven.

'Aan dat gedicht is een thema verbonden, namelijk het toegankelijk maken van poëzie voor iedere lezer. Als ik begin aan een opdracht, zet ik eerst de kraan open. Alle associaties die ik maar heb met het onderwerp, komen in hele zinnen op papier te staan. Na een tijdje kijk ik wat de oogst is. De zinnen die mij bevallen, markeer ik. Het voortraject duurt langer dan het schrijven zelf. Ik zoek de focus waarin ik precies op hetzelfde moment weet wat ik zie én weet wat ik ervaar. Iets tussen wakker en laidback in. Soms heb ik die focus even niet. Soms is dichten een puzzel, maar ik ga er altijd van uit dat ik de brains heb om het te fiksen. Als ik echt de tijd heb voor een gedicht, heb ik ongeveer drie dagen nodig.

Dichter des Vaderlands Anne Vegter.Beeld anp

Weinig

'De Dichter des Vaderlands moet elk jaar minimaal vier gedichten maken. Dat vind ik ontzettend weinig. Ik ben zelf niet eens per se een snelle schrijver, maar ik schrijf er zeker meer dan vier. In principe schrijf ik een gedicht als ik dat wil. Maar mijn functie gaat ook gepaard met maatschappelijke verantwoording. Na de aanslagen in Parijs hoeft de krant mij echt niet te bellen; dan zit ik allang achter mijn bureau. Onder die tijdsdruk komen de woorden dan direct uit mijn hart.

'Ik voelde al jong dat ik dichter was. Poëzie is de meest geconcentreerde manier van schrijven. Zonder omhaal communiceer je. Het is muzikale taal; je bent dichter, componist, beeldend kunstenaar én schrijver. Dichten is avontuurlijk.'

Dichteres en schrijfster Anne Vegter is sinds januari 2013 Dichter des Vaderlands.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden